Θετικά κι αρνητικά των Χανίων στα μάτια ξένων επισκεπτών

Θετικά κι αρνητικά των Χανίων στα μάτια ξένων επισκεπτών

Τα μονίμως κατειλημμένα πεζοδρόμια -όπου υπάρχουν- και τα πολλά σκουπίδια ακόμα και στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελούν το μόνιμο παράπονο των Σκανδιναβών που επισκέπτονται τα Χανιά.

Oι επισκέπτες από Νορβηγία, Δανία και Σουηδία αποτελούν την πλειοψηφία των τουριστών που έρχονται στη Δυτική Κρήτη εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι μάλιστα είναι επαναλαμβανόμενοι καθώς έχουν δεθεί με την περιοχή, ενώ αισθάνονται ασφαλείς από κάθε άποψη.

Όπως εξηγεί η πρόξενος Νορβηγίας, Δανίας, Σουηδίας στα Χανιά κ. Συρματένια Παρασχάκη οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι από την παραμονή τους στα μέρη μας, ωστόσο δεν λείπουν και τα παράπονα.

«Ένα από τα θέματα που μας βάζουν πολύ συχνά ως Προξενείο οι Σκανδιναβοί προκειμένου να ενημερώνουμε σχετικά τις τοπικές αρχές είναι αυτό των σκουπιδιών. Βρίσκουν σκουπίδια παντού από τους ανοικτούς κάδους στους δρόμους που μπαινοβγαίνουν γάτες και ποντίκια, μέχρι και απορρίμματα σε δρόμους, στην Εθνική οδό, ακόμα και σε μέρη ιδιαιτέρου φυσικού περιβάλλοντος» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι στους επισκέπτες κάνουν εντύπωση οι τόσο μεγάλοι αριθμοί από πλαστικές σακούλες που στις χώρες τους έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους Σκανδιναβούς είναι αυτό των κατειλημμένων πεζοδρομίων. Επειδή τα Χανιά και ο Πλατανιάς προτιμούνται από οικογένειες κυρίως υπάρχει ανάγκη για ελεύθερους δημόσιους χώρους.

«Για το θέμα των πεζοδρομίων έχουμε πολλές διαμαρτυρίες ειδικά για τον Πλατανιά. Σε πολλά μέρη είναι ανύπαρκτα τα πεζοδρόμια, σε άλλα σημεία ξαφνικά στενεύουν ή είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να δουν οι αρχές» τονίζει η κ. Παρασχάκη.

Σε γενικές γραμμές όμως οι Σκανδιναβοί είναι ευχαριστημένοι από την παραμονή τους στα Χανιά. «Νιώθουν το αίσθημα της φιλοξενίας, και αισθάνονται πολύ ασφαλείς τόσο και σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και οι κλοπές-ληστείες είναι σπάνιες ενώ πχ. Στη Ισπανία οι κλοπές είναι συνηθισμένες» δηλώνει η πρόξενος. Στο θέμα των τιμών το φαγητό, το ποτό, τα τσιγάρα είναι φτηνά, στα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές είνα πάνω κάτω ίδιες.

Την περίοδο αυτή το προξενείο στα Χανιά βρίσκεται σε εγρήγορση γιατί αυτοί την περίοδο επιλέγουν για τις διακοπές τους κυρίως ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας. «Έρχονται επισκέπτες με χρόνια προβλήματα υγείας, που επιτείνονται από την αλλαγή του κλίματος, τα ποτηράκια που πιθανόν καταναλώσουν για αυτό και είμαστε σε συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Στην Κρήτη σε γενικές γραμμές είμαστε σε καλή κατάσταση σε σύγκριση πχ. με τη Ρόδο όπου υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα» λέει η κ. Παρασχάκη.

Η κρίση της “Thomas Cook”
Αναφορικά με την κατάρρευση του tour operator Τhomas Cook του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ευρώπη η κα Σ. Παρασχάκη επισήμανε πως «ευτυχώς το Σκανδιναβικό τμήμα του Thomas Cook, το Nordic Thomas Cook είναι υγιές, δεν είχε τα προβλήματα του υπόλοιπου οργανισμού και μάλιστα είναι και κερδοφόρο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε λίγες ενοχλήσεις από Σκανδιναβούς που βρίσκονταν στα Χανιά τις ημέρες της πτώχευσης. Την επόμενη ημέρα της πτώχευσης του Αγγλικού Thomas Coοk, o Σκανδιναβικός συνέχιζε κανονικά και μάλιστα 4 αεροσκάφη του έφυγαν για Μαγιόρκα. Έχουν εμπιστοσύνη οι Σκανδιναβοί στο γραφείο και εξάλλου στις χώρες αυτές υπάρχει μια ισχυρή κρατική εταιρεία που εξασφαλίζει τον επαναπατρισμό των τουριστών».