Θερίζουν τα κουνούπια στην Κρήτη

Θερίζουν τα κουνούπια στην Κρήτη

Θερίζουν τα κουνούπια στην Κρήτη

Θερίζουν τα κουνούπια απ’ άκρη σε άκρη της Κρήτης. Η δίχως προηγούμενο κατάσταση που διαμόρφωσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, πριν καν ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο, προβληματίζουν τις Αρχές, που αν και ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου τους ψεκασμούς, έχουν χάσει τον υπολογισμό στις εστίες κουνουπιών που έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τα κουνούπια σε ολόκληρα σμήνη ούτε λίγο, ούτε πολύ, δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Πόσο μάλλον σε περιοχές όπως οι Τρεις Βαγιές ή το Γιόφυρο, που οι κάτοικοι πλέον και ειδικά μόλις πέσει η νύχτα, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Το πρόβλημα σωρευτικά, ενισχύεται από μια σειρά από αποχετευτικά συστήματα και βιολογικούς καθαρισμούς που βρίσκονται εκτός λειτουργίας, και έχουν μετατρέψει τις εγκαταστάσεις τους σε σημεία που λιμνάζουν νερά όπου και εκεί τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται.

Σήμα κινδύνου κρούουν και οι γιατροί, που τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνουν ότι πρέπει να έχουν συστηματική προστασία για την αποφυγή κρουσμάτων είτε του ιού του δυτικού Νείλου είτε ελονοσίας που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

neakriti.gr