Θα κόβεται η επιδότηση σε όσους καίνε στην αντιπυρική περίοδο

Θα κόβεται η επιδότηση σε όσους καίνε στην αντιπυρική περίοδο

Αυστηρά μέτρα και ποινές για την πρόληψη των αγροτοδασικών πυρκαγιών αποφάσισε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκησης Κρήτης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών, στην ενδοχώρα της Κρήτης και ενώ βρισκόμαστε ακόμα εντός της αντιπυρικής περιόδου.

Για το λόγο αυτό, με εντολή του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, εκτός από την σύλληψη και παραπομπή σε εισαγγελέα όσων προχωρούν σε ελεγχόμενη καύση που ισχύει σήμερα, σε όσους διώκονται για ποινικά αδικήματα ασχέτως καταδίκης τους θα γίνεται κοινοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για παύση της εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότηση),

Δείτε τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΠΕΚΕ Κρήτης:

1. Με αφορμή την αύξηση των ενάρξεων αγροτοδασικών πυρκαγιών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην ύπαιθρο της ενδοχώρας της Κρήτης, παρότι βρισκόμαστε ακόμα σε αντιπυρική περίοδο, σας υπενθυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδος, λήγει στις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους.
2. Κάθε παρέκκλιση, κατόπιν εντολής του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, θα διώκεται από τα κατά τόπους αρμόδια Ανακριτικά Γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και θα ακολουθείται όπου προκύψει, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

3. Επιπλέον, θα γίνεται κοινοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για παύση της εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότηση), σε όσους διώκονται για ποινικά αδικήματα ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. Οι παραπάνω υποχρεούνται, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α.693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

4. Θα κηρύσσεται αναδασωτέα η ΚΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

5. Στο πλαίσιο ενημέρωσης και πρόληψης, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:
• το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
• η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
• η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
• το κάπνισμα μελισσών,
• η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,
• η στάθμευση οχημάτων πάνω από ξηρά χόρτα
• η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

6. Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Οι πληροφορίες που θα δώσουν, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

7. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).

8. Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι αλλά και οι αστοί κατά τις αποδράσεις τους στη φύση, κ.α.) να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιάς και να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση φλόγας.

flashnews.gr