Τεράστιος αστεροειδής όσο το «Big Ben» θα περάσει σήμερα… κοντά από τη Γη

Τεράστιος αστεροειδής όσο το «Big Ben» θα περάσει σήμερα… κοντά από τη Γη

Θα πετάξει δύο φορές πιο κοντά απ΄ότι βρίσκεται η Σελήνη – Ζωηρό το ενδιαφέρον των επιστημόνων

 To παρατσούκλι του είναι «δολοφόνος της πόλης» και το μέγεθός του όσο το εμβληματικό ρολόι του Λονδίνου «Big Ben». Ο μεγάλος αστεροειδής , με την κωδική ονομασία «2023 DZ2,» θα πετάξει σήμερα μακριά από τη Γη σε απόσταση 173 χιλιομέτρων, δηλαδή δύο φορές πιο κοντά απ΄ότι βρίσκεται η Σελήνη.

Ο διαστημικός βράχος , που ανακαλύφθηκε πριν από έναν μήνα, μέσα στις επόμενες ώρες, θα περάσει σε απόσταση 515 χιλιάδες χιλιομέτρων από τη Σελήνη. Αρκετές ώρες αργότερα, θα περάσει από τη Γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, σε απόσταση μόλις 68.000 χιλιομέτρων, όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Eκτιμάται ότι το μέγεθος του είναι σαν το ρολόι που κοσμεί την βρετανική πρωτεύουσα «Big Ben», όπως αναφέρει το CNN. Επιπλέον είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή του Τσελιάμπινσκ που έπληξε τη Ρωσία το 2013.

O αστεροειδής 2023 DZ2 βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για το εξής λόγο:

Αν και είναι συνηθισμένο για αστεροειδείς να περνούν δίπλα από τη Γη, η NASA υποστήριξε ότι είναι ασυνήθιστο για έναν τόσο μεγάλο (αστεροειδή) να πλησιάζει τόσο κοντά τον πλανήτη μας.

«Κάτι τέτοιο, συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 10 χρόνια», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επισημαίνει ότι το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης για Αστεροειδείς θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τα δεδομένα από την προσέγγιση του «2023 DZ2» για να βελτιώσει το πρόγραμμα πλανητικής άμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής στο μέλλον.

Protothema.gr