Συνελήφθη Χανιώτης που διαμοίραζε «πειρατικά» συνδρομητική τηλεόραση μέσω διαδικτύου

Συνελήφθη Χανιώτης που διαμοίραζε «πειρατικά»   συνδρομητική τηλεόραση μέσω διαδικτύου

Αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις στις οποίες οι εμπλεκόμενοι αποκωδικοποιούσαν και αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια σε ενδιαφερόμενους χρήστες, έναντι χρηματικής αμοιβής.

aeweb

Αποκαλύφθηκαν δύο περιπτώσεις στις οποίες οι εμπλεκόμενοι αποκωδικοποιούσαν και αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια σε ενδιαφερόμενους χρήστες, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μέσα και εφαρμογές, αποκωδικοποιούσαν και αναμετέδιδαν συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια σε ενδιαφερόμενους χρήστες, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο διερεύνησης της πρώτης υπόθεσης εντοπίστηκε σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας διαφημίζονταν παράνομες παρεχόμενες υπηρεσίες σχετικά με συνδρομητικά τηλεοπτικά κανάλια.
Από την περαιτέρω ψηφιακή διερεύνηση προέκυψαν ως εμπλεκόμενοι ένας Έλληνας κάτοικος Χανίων και ένας αλλοδαπός κάτοικος Αθηνών, οι οποίοι για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν διαδικτυακή εφαρμογή, όπου διατηρούσαν δύο λογαριασμούς.

Ακολούθησαν έρευνες στις οικίες των εμπλεκομένων κατά τις οποίες συνελήφθη ο αλλοδαπός διότι στην οικία του βρέθηκε τηλεόραση συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, έχοντας εγκατεστημένο λογισμικό το οποίο έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης των συνδρομητικών καναλιών χωρίς να καταβάλει τη νόμιμη συνδρομή και χωρίς να κατέχει τον νόμιμο εξοπλισμό.
Για τη διερεύνηση της δεύτερης περίπτωσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία Έλληνα στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και την τηλεόραση, η οποία δεν ανήκει σε νόμιμο εξοπλισμό και κατά τη στιγμή της έρευνας, έδινε τη δυνατότητα παράνομης θέασης σε συνδρομητικά κανάλια, πράξη για την οποία συνελήφθη ο ημεδαπός.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξετασθούν εργαστηριακά.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

• Μέσω του gov . gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD