Συναγερμός στην κυβέρνηση για «τσουνάμι» ακρίβειας – Αγώνας δρόμου για αντισταθμιστικά μέτρα

Συναγερμός στην κυβέρνηση για «τσουνάμι» ακρίβειας – Αγώνας δρόμου για αντισταθμιστικά μέτρα

Σβήνουν και γράφουν στην κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα για να περιοριστεί η επιβάρυνση των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που έρχεται.

aeweb

Στόχος είναι πρωτίστως να περιοριστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ρεύμα, ενώ έμφαση δίνεται στη στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών. Τo ράλι αυξήσεων που παρατηρείται διεθνώς έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και ήδη κοστολογείται ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι ανακοινώσεις θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες: στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηριχθεί το καλάθι της νοικοκυράς και νέες μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης η θετική πορεία της οικονομίας – δηλαδή οι καλύτερες επιδόσεις του ΑΕΠ – επιτρέπει να δοθεί ένα «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες.

Η έκταση των παρεμβάσεων σε αυτή τη φάση κοστολογείται, ενώ αναζητείται και η… έκπληξη που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα της πρώτης γραμμής

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν μέτρα, που σχετίζονται με την ενέργεια, ώστε να αποφύγουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς τους. Πάντως, τα μέτρα αυτά δεν αναμένεται να είναι οριζόντια αλλά στόχος είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό πλαίσιο με προτεραιότητα να δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή θα ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια).

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Ωστόσο, το πλέγμα μέτρων δε θα περιοριστεί μόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά θα δοθεί βαρύτητα στη συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα και σε αλλά είδη πρώτης ανάγκης. Επί τάπητος είναι μειώσεις σε ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ.στον καφέ), ενώ υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis οι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε σύγκριση τιμών.

Πάντως, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως δεν πρόκειται για μια εύκολη «μάχη» και αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύονται μια σειρά φοροελαφρύνσεων και μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα ξεδιπλωθούν σε ορίζοντα διετίας.

Οδικός χάρτης 2022- 2023

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το 2022- 2023, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (που έχει αναζωπυρωθεί στα πολιτικά … πηγαδάκια το τελευταίο διάστημα).

Στόχος είναι να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας, μετά και από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών και ένα «ταραχώδη» ανασχηματισμό. Ειδικότερα το 2022 παρατείνονται δύο βασικές ρυθμίσεις : το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 12. 000 ευρώ) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν και συνέχεια με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους (ακόμα δεν έχει κλειδώσει το αν θα προχωρήσει κανονικά το 2023 ή υπάρχουν περιθώρια επίσπευσης) και περαιτέρω ψαλίδισμα των εισφορών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην τετραετία η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι 3.9 ποσοστιαίες μονάδες έχουν ήδη γίνει. Η άλλη μεγάλη ενότητα των ανακοινώσεων που θα γίνουν στη ΔΕΘ αφορά στη στήριξη του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και στο 20 % σε επόμενη φάση.

Κερδισμένοι είναι και όσοι καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος, καθώς στο τραπέζι είναι αρχικά το κούρεμα και σε δεύτερο χρόνο η κατάργηση του.

ethnos – φωτο Copyright: Eurokinissi