Στοιχεία σοκ!!! – Στα 11 ξεκινούν το κάπνισμα τα κρητικόπουλα

Στοιχεία σοκ!!! – Στα 11 ξεκινούν το κάπνισμα τα κρητικόπουλα

Το 40% του πληθυσμού της Κρήτης δηλώνουν καπνιστές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Μελέτης.
Μιλώντας στο Creta24.gr ο κ. Μελέτης, τόνισε πως το παθητικό κάπνισμα θεωρείται μάστιγα ενώ τα Κρητικόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα από την ηλικία των 12 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μελέτη, μεγαλύτερο πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου, προκαλεί το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. «Οι άνθρωποι που καπνίζουν σε ένα δημόσιο χώρο, δε θα καπνίσουν τα 10-20 τσιγάρα που καπνίζουν συνήθως, αλλά τα 1.000-2.000 αθροιστικά όλων των ανθρώπων της αίθουσας», ανέφερε ο κ. Μελέτης.

Ιδιαίτερα απογοητευτικά πάντως είναι τα στοιχεία και για τα παιδιά, καθώς κατά μέσο όρο τα Κρητικόπουλα ξεκινούν το κάπνισμα από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, δηλαδή από 11-12 ετών, ενώ «μεγάλη επιδημία», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μελέτης, αποτελεί στους εφήβους και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σημειώνεται ότι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Το συγκεκριμένο ιατρείο, σύμφωνα με αποτελέσματα μεταπτυχιακής μελέτης που εκπονήθηκε, έχει υψηλά standards λειτουργίας και αποτελεσματικότητας συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά άλλων χωρών.

Creta24.gr