Στο «τραπέζι» αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα όπως το Μάρτιο του 2020

Στο «τραπέζι» αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα όπως το Μάρτιο του 2020

Το «πολεμικό» σκηνικό στα νοσοκομεία της Αττικής, με τις ΜΕΘ να είναι πια ελάχιστες, αλλά και τα κρούσματα, που σημειώνουν ραγδαία αύξηση, οδηγούν τους ειδικούς να επαναφέρουν στο «τραπέζι» το οδυνηρό, αλλά αποτελεσματικό αυστηρό lockdown σε όλη τη χώρα.

Πρόταση για αυστηρό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η διασπορά του ιού παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην κοινότητα, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί.

Ένα χρόνο μετά το αυστηρό και πρώτο lockdown, η Ελλάδα φαίνεται ότι οδηγείται και πάλι εκεί, καθώς αν και ήταν πολύ οδυνηρό, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, ήταν, ωστόσο, αποτελεσματικό.

Το απόγευμα της Τρίτης εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας συζήτησαν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψής τους.

Λόγω της αυριανής έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής (ανακοινώθηκε μετά την επίσης μη προγραμματισμένη, αλλά επιβεβλημένη από την εικόνα της επιδημίας σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό), μετατέθηκε κατά μία ημέρα η προγραμματισμένη κάθε Τετάρτη σύσκεψη των επιδημιολόγων.

Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί εντόνως τους επιδημιολόγους είναι η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν να είναι περισσότερο μολυσματικές.

Πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι η επιδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό μέλη της επιτροπής, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί επισήμως, εκφράζουν την άποψη ότι «ίσως να έπρεπε να εφαρμοστεί ένα καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα, τύπου Μαρτίου 2020, ώστε να καθαρίσει ο ορίζοντας».

«Κοκκινίζει» η χώρα -Δεν έχουν νόημα μέτρα ανά δήμο

Όπως λένε, αυτή τη στιγμή έχουμε 22 περιφερειακές και δημοτικές ενότητες σε «κόκκινο», 11 σε «βαθύ κόκκινο» και 10 σε κίτρινο.

«Τι νόημα έχει να εφαρμοστούν μέτρα ανά δήμο; Καλύτερα να κλείσουν τα πάντα για δύο εβδομάδες. Οι μεταλλάξεις μας ανησυχούν πολύ. Εννιά στα 10 κρούσματα στην Κρήτη πρόκειται για βρετανική μετάλλαξη του ιού. Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως αποφάσεις», σχολιάζει μέλος της επιτροπής.

Πηγή: newsbomb.gr – iefimerida.gr