Στο Σ.τ.Ε. ο φόνος του Χανιώτη φοιτητή στο Ρέθυμνο το 2008 – Αποφυλακίστηκε παρανόμα ο δράστης

Στο Σ.τ.Ε. ο φόνος του Χανιώτη φοιτητή στο Ρέθυμνο το 2008 – Αποφυλακίστηκε παρανόμα ο δράστης

Καταγγέλλει πως ο δράστης είχε προσφάτως αποφυλακιστεί με… λάθος υπολογισμό της εκτιθείσας ποινής του για προηγούμενο αδίκημα που είχε διαπράξει.

Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για τον φόνο του Μανώλη Χορευτάκη

Μόνον, που όπως είχε καταγγείλει η οικογένεια του 21χρονου θύματος, η αποφυλάκιση του δράστη έγινε λόγω παράνομων παραλείψεων των οργάνων του Δημοσίου και συγκεκριμένα οφειλόταν σε… λάθος υπολογισμό της εκτιθείσας ποινής, γεγονός που του άνοιξε την πόρτα των φυλακών. Για το λόγο αυτό, οι γονείς και τα δύο αδέλφια διεκδίκησαν από το Δημόσιο αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη.

Υπόθεση δολοφονίας Μάνου Χορευτάκη: Οι παράνομες παραλείψεις οργάνων του Δημοσίου

Όπως αναφέρει το protothema.gr η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ και αναμένεται η απόφαση. Ειδικότερα, ο δράστης για τη δολοφονία του 21χρονου φοιτητή καταδικάστηκε αμετάκλητα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, χωρίς ελαφρυντικά, σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 14 μηνών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ωστόσο, πέρα από το ποινικό σκέλος, οι δύο γονείς και τα δύο αδέλφια του άτυχου φοιτητή προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική ή οδύνη κ.λπ., λόγω των παράνομων παραλείψεων των οργάνων του Δημοσίου.

Κάθε ένας από τους τέσσερεις διεκδικούσε 1.250.000 ευρώ (σύνολο 5 εκατομμύρια ευρώ), αλλά τόσο το Διοικητικό Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο   επιδίκασαν στον κάθε γονέα από 75.000 ευρώ και σε κάθε ένα από τα αδέλφια 25.000 ευρώ (σύνολο 200.000 ευρώ).

Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάσθηκε  είναι μη εύλογο καθώς είναι μεγάλο και είναι  αντίθετο στην αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε  ότι με την κατάθεση του αιτήματος του  μετέπειτα δράστη της δολοφονίας Χορευτάκη στο δικαστικό συμβούλιο για αποφυλάκιση διεκόπη ο αιτιώδης σύνδεσμος, που απαιτεί η νομοθεσία,  μεταξύ φυλάκισης του Δημοσίου και της δολοφονίας, έτσι ώστε  να θεμελιώνεται  υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης.

Ο εσφαλμένος τρόπος υπολογισμού της εκτιθείσας ποινής

Ο δολοφόνος του Μάνου Χορευτάκη είχε υπάρξει κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού,  καθώς εξέτιε συνολική ποινή κάθειρξης 26  ετών, 10 μηνών και 10 ημερών για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία που τελέστηκε όταν ήταν 19 ετών, απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία, παράνομη κατοχή όπλου και φυσιγγίων, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, διακεκριμένες κλοπές, διακεκριμένη  φθορά, κλοπή κατά συρροή και απειλή κατά συρροή.

Κατά την διάρκεια της κράτησής του εργαζόταν μέσα στην φυλακή και για το λόγο αυτό είχε την ευεργετική προσμέτρηση των ημερών της ποινής του (μια ημέρα εργασίας ισούται με δυο ημέρες κράτησης).

Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται πλέον μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, η υπόθεση δολοφονίας του Μάνου Χορευτάκη, του 21χρονου φοιτητή που έχασε τη ζωή του το 2008 στο Ρέθυμνο όταν δέχθηκε επίθεση από καταδικασθέντα για άλλο αδίκημα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και προσφάτως τότε αποφυλακισθέντα.

Παράλληλα, όμως μέσα στη φυλακή σε διάστημα 6 ετών (1998 – 2004) είχε υποπέσει σε πέντε βαριά  παραπτώματα, όπως είναι της κατ΄ επανάληψης   κατοχής απαγορευμένων αντικειμένων (αυτοσχέδιο μαχαίρι, σουγιά,  ρόπαλο, σιδερένιο σουβλί, κ.λπ.), του ξυλοδαρμού συγκρατουμένου, σωματικής βίας κατά συγκρατουμένου του, κατοχής κινητών τηλεφώνων, πενθήμερού εγκλεισμού σε ειδικό κελί απομόνωσης για   απείθεια,   στο πλαίσιο εξέγερσης στη  φυλακή.

Ωστόσο, υπέβαλε αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης και έγινε δεκτό λόγω της έκτισης των 3/5 της ποινής, κατόπιν λανθασμένου ευεργετικού υπολογισμού των 1.771 ημερομισθίων.

Για την αποφυλάκιση του, ελήφθη υπόψη βεβαίωση των φυλακών Αλικαρνασσού, η οποία ανέγραφε εσφαλμένα, ότι ο ευεργετικός συνυπολογισμός των ημερών εργασίας ήταν 1.775, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 1.153, με αποτέλεσμα να μην έχει συμπληρώσει 15 έτη εκτιθείσα ποινή για να αποφυλακιστεί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το protothema.gr ο διευθυντής των Φυλακών,  διαβεβαίωσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την καλή διαγωγή  του, ενώ  γνώριζε αφενός τις πειθαρχικές ποινές του και αφετέρου ότι δεν είχε καταβάλει καμία προσπάθεια μεταμέλειας, με συνέπεια να μην έπρεπε να αποφυλακιστεί προς αποτροπή τέλεσης νέων  αδικημάτων.

Η κρίση των διοικητικών δικαστών

Σε κάθε περίπτωση, οι Διοικητικοί δικαστές αποφάνθηκαν ότι «ο εσφαλμένος υπολογισμός της εκτιθείσας ποινής, που οφειλόταν στη μη ορθή καταγραφή των πραγματοποιηθεισών ημερών εργασίας, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη, ως αντίθετη στις διατάξεις του Π.Κ., απόλυσή του».

Και προσθέτουν ότι «η  αλληλουχία παράνομων πράξεων και παραλείψεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που έλαβαν χώρα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, το ζημιογόνο γεγονός», της δολοφονίας του Εμμανουήλ Χορευτάκη από τον δράστη.

Κατόπιν αυτών, οι τέσσερεις συγγενείς του φοιτητή προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανιών κατά το σκέλος επιδίκασης της αποζημίωσης και να τους επιδικασθεί  το συνολικό ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που διεκδικούν.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Έκοβε την  ανάσα η περιγραφή, μέσα στην  αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, των σκληρών στιγμών που έζησε το  Μαΐου 2008, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, ο 21χρονος φοιτητής Μάνος Χορευτάκης, όταν  ο προ τετραμήνου αποφυλακιστείς με λάθος υπολογισμούς, χωρίς λόγο και αιτία εν ψυχρώ τον  μαχαίρωσε στην καρδιά, αφαιρώντας του τη ζωή.

Ο Χανιώτης τριτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μάνος Χορευτάκης,  άφησε την τελευταία του πνοή λίγα λεπτά πριν τις 5:00 της 15ης Μαΐου 2008, στο  λιμάνι του Ρεθύμνου, όταν ο δράστης με ένα μαχαίρι 20 εκατοστών τον μαχαίρωσε στην καρδιά, στο θώρακα και στο χέρι.  

Ο νεαρός μαζί με την παρέα του περνούσαν έξω από ένα μπαρ που καθόταν ο 32χρονος δράστης. Την ώρα που περνούσαν τα τρία παιδιά ο δράστης πέταξε προκλητικά μπροστά στα πόδια τους κάποιο αντικείμενο. Τον ρώτησαν γιατί το έκανε και αμέσως ο θαμώνας του μπαρ,  σηκώθηκε και τους επιτέθηκε, χτυπώντας τους, με τα χέρια και τα πόδια. Οι πελάτες του μπαρ προέτρεψαν  τα  παιδιά να φύγουν, γιατί  αυτός «σκοτώνει».

Πράγματι, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Ο Μανώλης, έτρεχε τελευταίος,   προς το λιμάνι Ρεθύμνου. Όμως, ο δράστης σε ένα στενάκι, της οδού Ψαρών, τον έπιασε. Τότε, με απανωτές μαχαιριές  τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο φοιτητή.