Στο παρα πέντε για ναυαγοσώστες σε παραλίες των Χανίων – Ποιοί είναι έτοιμοι και ποιοί όχι

Στο παρα πέντε για ναυαγοσώστες σε παραλίες των Χανίων – Ποιοί είναι έτοιμοι και ποιοί όχι

Στο παρα πέντε για ναυαγοσώστες σε παραλίες των Χανίων – Ποιοί είναι έτοιμοι και ποιοί όχι

Δυο ημέρες πριν αρχίσει επίσημα η ναυαγοσωστική περίοδος, που θα διαρκέσει από τις 1 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου και ενώ ήδη σε παραλίες της Κρήτης έχουν καταγραφεί οι πρώτοι πνιγμοί λουόμενων, ορισμένοι Δήμοι των Χανίων φαίνονται έτοιμοι να “καλύψουν” ναυαγοσωστικά τις παραλίες ενώ άλλοι τρέχουν στο παρά πέντε για να προλάβουν.

Στο Δήμο μάλιστα Αποκόρωνα, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν μερικές από τις πιο πολυσύχναστες αλλά και με αρκετά καταγεγραμένα περιστατικά πνιγμών παραλίες του Νομού Χανίων, όπως της Γεωργιούπολης, δύο διαγωνισμοί για την πρόσληψη ναυαγοσωστών κρίθηκαν άγονοι και σήμερα το απόγευμα θα γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr, ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Μαρκάκης, το δημοτικό συμβούλιο θα προχωρήσει σε απόφαση απευθείας ανάθεσης του έργου με διαπραγμάτευση σε εργολάβο που εκδήλωσε ενδιαφέρον και μέχρι αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχουν καλυφθεί οι 12 ναυαγοσωστικοί πύργοι.

Στη σύμβαση μάλιστα, υπάρχει όρος ότι, έπειτα από τις 31/8 που λήγει η ναυαγοσωστική περίοδος και σε περιπτώσεις κόκκινης σημαίας, θα υπάρχει κάλυψη στις παραλίες.

Με απευθείας ανάθεση στο παρα πέντε, ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, θα καλύψει τις δυο πολυσύχναστες παραλίες της Παχιάς Άμμου στην Παλαιόχωρα και το Ελαφονήσι (ένα μέρος αρμοδιότητας του μαζί με τον Δήμο Κισάμου), ωστόσο μέχρι σήμερα Πέμπτη δεν έχει αποφασιστεί ποιός θα αναλάβει την ναυαγοσωστική προστασία των γνωστών αυτών παραλιών, που αρκετές φορές έχουν συγκαταλεγεί στις ομορφότερες του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, υπήρξε “κώλυμα” στις προσφορές καθώς θεωρήθηκαν οικονομικά ακριβές όμως τις επόμενες ημέρες και καθώς οι προθεσμίες λήγουν, θα γίνει η ανάθεση του έργου ναυαγοσωστικής προστασίας των παραλιών.

Στο Δήμο Κισάμου, οι λουόμενοι σε Μαύρο Μόλο, Φαλάσαρνα, Δραπανιά και στην παραλία στο Καστέλι, θα παίρνουν το μπάνιο τους υπό το βλέμμα των ναυαγοσωστών καθώς ο δήμος έχει ολοκληρώσει τους σχετικούς διαγωνισμούς και τις διαδικασίες,. Το μόνο πρόβλημα, και αυτό εκτιμάται ότι θα λύθεί άμεσα, εμφανίζεται στην παραλία του Ελαφονησίου όπου εκεί ο δήμος είναι συναρμόδιος με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στους Δήμους Χανίων και Πλατανιά που έχουν προχωρήσει, μετά από διαγωνισμούς, στην ανάθεση του έργου ναυαγοσωστικής προστασίας των παραλιών.

Οι 20 ναυαγοσωστικοί πύργοι στα Χανιά και οι 12 στον Πλατανιά ειναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους ναυαγοσώστες χωρίς προβλήματα.

Μάλιστα ο Δήμος Πλατανιά, από πέρυσι, εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα που δίνει ο νόμος για παράταση της ναυαγοσωστικής περιόδου, και καθώς είναι ένας από τους πιο τουριστικούς δήμους του Ν. Χανίων, “κράτησε” τους ναυαγοσώστες στους πύργους μέχρι και τέλη Οκτώβρη, κάτι που σχεδιάζεται να γίνει και φέτος.

Αλλωστε, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ανάγκες και η τυφλή εφαρμογή ενός νόμου που ορίζει ότι 31/8 οι δήμοι έχουν δικαίωμα να αφήσουν ακάλυπτες τις παραλίες, προσκρούει στην κοινή λογική και ευτυχώς στην πρωτοβουλία δημοτικών αρχών που γνωρίζουν “τα του οίκου τους” καλύτερα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ελένη Ζουμαδάκη – flashnews.gr