Στα ύψη οι τιμές ελαιολάδου, πεσμένη διεθνώς η σοδειά Τι γίνεται σε επίπεδο Κρήτης

Στα ύψη οι τιμές ελαιολάδου, πεσμένη διεθνώς η σοδειά  Τι γίνεται σε επίπεδο Κρήτης

Στα ύψη των 4,45 ευρώ το κιλό βρέθηκαν αυτή την εβδοµάδα οι τιµές για τους παραγωγούς µε ελαιόλαδο κάτω από 3 γραµµές, ενώ θετική χαρακτηρίζουν τη φετινή πορεία των τιµών οι παραγωγοί τόσο στην Ισπανία, η οποία σε µεγάλο βαθµό καθορίζει τις τιµές στην αγορά όσο και σε άλλες ξένες αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Στην Ισπανία οι τιµές για τους παραγωγούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, διαµορφούµενες στα 3,52 ευρώ το κιλό την Παρασκευή 2 ∆εκεµβρίου, ενώ στο Μπάρι της Ιταλίας το έξτρα παρθένο τέλος Νοεµβρίου ήταν στα 5,58 ευρώ το κιλό.

«Υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έχει γίνει γνωστό στην αγορά ότι έχουµε χαµηλές οξύτητες», είπε στην Agrenda ο Σωτήρης Μπατσάκης, διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας, που αυτή την εβδοµάδα έκλεισε συµφωνία για τους 20 τόνους που είχε στα 4,45 ευρώ το κιλό. Να σηµειωθεί ότι υπήρξαν και µεγαλύτερες προσφορές, αλλά ο συνεταιρισµός δεν έχει συµπληρώσει τις ποσότητες.

Αν και όλες τις σεζόν το έξτρα παρθένο του εν λόγω συνεταιρισµού ήταν οξύτητας 0,18-0,20 και φέτος είναι 0,27-0,28 για τις µεγαλύτερες ποσότητες, παραµένει στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά όσον αφορά τη χαµηλή οξύτητα. Επίσης, στα επίπεδα των 4,45 ευρώ το κιλό έγιναν πράξεις αυτή τη βδοµάδα για το χαµηλόβαθµο ελαιόλαδο και σε συνεταιρισµό στην περιοχή των Μολάων.

Παράλληλα, στη Μεσσηνία οι τιµές για τους παραγωγούς βρίσκονται στα 3,50-3,60 ευρώ το κιλό για το συµβατικό ελαιόλαδο οξύτητας 0,4-0,5, µε το Π.Ο.Π. να λαµβάνει 20-30 λεπτά παραπάνω.

Στην Κρήτη

Οπως έχει γραψει και το CretePlus.gr στα 3,50 ευρώ το κιλό είναι και η τιµή παραλαβής ελαιολάδου µέχρι 3 γραµµές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Ηρακλείου, τιµή που πέφτει κατά 3 λεπτά για κάθε γραµµή οξύτητας παραπάνω. Οι τιµές οφείλονται στην παρατεταµένη ανοµβρία, το δάκο και τους Νοτιάδες, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης, Ανδρέα Στρατάκη.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα επίπεδα τιµών παρατηρούνται τόσο νωρίς στο νησί», σχολιάζει ο Μιχάλης Καµπιτάκης, µέλος του ∆. Σ. της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών Ηρακλείου. Όπως υπενθυµίζει ο ίδιος, η Ένωση είχε δώσει και 3,70-3,80 ευρώ το κιλό, πρόπερσι, ωστόσο την περίοδο πριν το Πάσχα, Μαρτίου-Απριλίου. Εκείνη τη σεζόν τα αποθέµατα στην Κρήτη ήταν ελάχιστα, µετά από 2 συνεχόµενες χρονιές µε µειωµένη σοδειά, ενώ και η διεθνής συγκυρία µε τη µειωµένη παραγωγή είχε ευνοήσει τις εγχώριες τιµές.

Φέτος η µείωση στην Κρήτη ανάλογα µε την περιοχή είναι 50-70% και σε καµία περίπτωση η ζηµιά δεν αντισταθµίζεται από τις καλές τιµές, λένε στην Agrenda παράγοντες της αγοράς και παραγωγοί, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανότατα δε θα αποζηµιωθούν καθώς για την παραγωγή του ’13-’14 που ήταν µειωµένη κατά 100% και δεν έφτασε ούτε για ιδιοκατανάλωση, ακόµα δεν έχουν αποζηµιωθεί.

Τυνησία

Πιο αναλυτικά, στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού αυξάνονται με σταθερό ρυθμό φτάνοντας στα 3,50 ευρώ το κιλό τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στην Ιταλία τέλος Νοέμβρη έφτασαν στα 5,75 ευρώ το κιλό σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το I.O.C., oι τιμές παρέμειναν σταθερές από τα μέσα Αυγούστου μέχρι αρχές Νοεμβρίου, αρχίζοντας την ανοδική πορεία τους στη συνέχεια όπως συμβαίνει και στις άλλες αγορές και φτάνοντας τέλος Νοεμβρίου τα 3,46 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, κατά 21% αυξημένες από πέρυσι, με τα έξτρα παρθένα χαμηλής οξύτητας να έχουν 4,46 στη Λακωνία.

Και στην Τυνησία μετά από μία σταθερότητα στις τιμές, αυτές άρχισαν να σκαρφαλώνουν στα 3,68 ευρώ το κιλό, υψηλότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι.

Ιταλική παραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται στους 1.923.000 τόνους, κατά 17% μειωμένη σε σχέση με το ’15-’16: Στην Ισπανία στους 1.311.300 τόνους (μείωση 6% από πέρυσι), στην Ελλάδα 260.000 τόνοι (μείωση 19%), στην Ιταλία 243.000 τόνοι (μείωση 49%) και στην Πορτογαλία 93.600 τόνοι (μείωση 14%). Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του I.O.C. για την παραγωγή της Ιταλίας και της Πορτογαλίας έκαναν λόγο για 330.000 και 110.000 τόνους αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα μέλη του I.O.C. εκτός Ευρώπης η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται μειωμένη 7% από την περσινή. Η Τυνησία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή της, η οποία εκτιμάται στους 100.000 τόνους, κατά 29% χαμηλότερη από πέρυσι και ακολουθεί το Μαρόκο με 110.000 τόνους εκτιμώμενη παραγωγή (μείωση 15%), η Αλγερία με 74.000 τόνους (μείωση 11%) και η Ιορδανία με 23.000 τόνους (μείωση 22%).

Αυστραλία, Καναδάς, Η.Π.Α.

Τέλος, όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές του ’15-‘16, οι εισαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 9% στην Αυστραλία, κατά 3% στον Καναδά, και κατά 1% στις Η.Π.Α. στο τέλος της σεζόν του ’15-’16. Από την άλλη, οι εισαγωγές τους μειώθηκαν στη Βραζιλία (1%), και στη Ρωσία (3%).

agrenda.gr