Δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού από τα Δράμια προς τον Κουρνά

Δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού από τα Δράμια προς τον Κουρνά

Προκηρύχθηκε και σε λίγο καιρό θα έχει αναδειχθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο της υδροδότησης του οικισμού «Κάστελος» του δήμου Γεωργιούπολης από το Ταχυδιϋλιστήριο των Δραμίων.
Τη μελέτη του σημαντικού αυτού έργου, τόσο για την Κοινότητα του Καστέλου, όσο και για την Κοινότητα του Κουρνά, την έχει συντάξει ο ΟΑΔΥΚ ενώ ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών ανέρχεται στα 53.651 ευρώ. το έργο εξάλλου θα χρηματοδοτηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Όπως ανέφερε στο «ν.Κ.» ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων και γενικός Διευθυντής του ΟΑΔΥΚ Μανόλης Σπανουδάκης, «αυτό το έργο αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών που είχαν καταβάλλει εδώ και αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της πρώην Κοινότητας του Κουρνά, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έπαιρναν για ύδρευση νερό που ήταν «υποβαθμισμένο». Εφ’ όσον λοιπόν θα ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες στο ταχυδιϋλιστήριο στα Δράμια, το νερό που θα μεταφέρεται στον Κάστελο θα είναι φιλτραρισμένο και διυλισμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού νόμου, θα ήταν άδικο και «ανήθικο» να μην παίρνει νερό μέσω του ταχυδιϋλιστηρίου και ο Κουρνάς, αλλά και ο Κάστελος».
Στο μεταξύ, σύντομα (σ’ 1-2 μήνες από σήμερα) θα έχει ολοκληρωθεί το ταχυδιϋλιστήριο στα Δράμια. Οι αυτοματισμοί και οι δομικές δεν έχουν γίνει ακόμα.
Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.150.000 ευρώ και είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Με το έργο αυτό, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για ποιοτικότερο πόσιμο νερό, τόσο στο δήμο Γεωργιούπολης, όσο και στο δήμο Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, «το επόμενο διάστημα θα δούμε ποιος φορέας θα λειτουργήσει το έργο, αφού υπάρξει συμφωνία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γι’ αυτό το βήμα. Υπήρξαν διάφορες συζητήσεις στο παρελθόν, όμως κατά την εκτίμησή μου μόνο ο ΟΑΔΥΚ είναι σε θέση να είναι ο φορέας διαχείρισής του, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδικίες μεταξύ του δήμου Γεωργιούπολης και του δήμου Ρεθύμνου. Μέσω αυτού του έργου θα καθαρίζεται το νερό από τις πηγές της Αργυρούπολης και από τη λίμνη του Κουρνά, ώστε οι κάτοικοι των δυο δήμων να έχουν μια καλύτερη ποιότητα πόσιμου νερού στα σπίτια τους.
Θα φιλτράρονται πάντως 12.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως».
Σημειώνεται πως οι συζητήσεις για την κατασκευή ταχυδιϋλιστηρίου στα Δράμια έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια και έντονες είναι οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει στο παρελθόν μεταξύ των δήμων Γεωργιούπολης και Ρεθύμνου για το πόσο νερό θα μεταφερόταν καθημερινά στο Ρέθυμνο, για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου 2005 είχε εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα των Δημοσίων επενδύσεων, ενώ ανάλογη απόφαση για την κατασκευή του έργου είχε λάβει παλαιότερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων. οι ποσότητες του νερού που θα βγαίνουν απ’ το ταχυδιϋλιστήριο θα είναι κυρίως για το δήμο Γεωργιούπολης και μόνο το περίσσευμα, που έχει συμφωνηθεί, θα πηγαίνει στο δήμο Ρεθύμνου.
Υπογραμμίζεται ότι το 2001 είχαν δοθεί 250.000.000 δρχ. στο δήμο Ρεθύμνου, για να φτιάξει ένα ταχυδιϋλιστήριο.
Όπως είχε τονίσει ο πρώην δήμαρχος Γεωργιούπολης Γιώργος Παπαδάκης, «τότε είχαμε αντιρρήσεις γι’ αυτό αλλά στη συνέχεια όλοι αντιλήφθηκαν ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας.
Θεωρούμε ότι πρέπει το έργο να γίνει, αρκεί πρωτίστως να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δήμου, και ακολούθως αν υπάρχει διαθέσιμο νερό να πηγαίνει και στο δήμο Ρεθύμνου».
Μ.Π.