Έκδοση νέων διπλωμάτων οδήγησης

Έκδοση νέων διπλωμάτων οδήγησης

Από την επόμενη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009 θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων διπλωμάτων οδήγησης στη χώρα μας, τα οποία πλέον θα είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκδοση και παραλαβή αυτή θ’ αφορά τα νέα διπλώματα, αλλά και την αντικατάσταση των παλαιών διπλωμάτων μέχρι το 2032.
Οι καινούργιες άδειες οδήγησης, που θα είναι δύσκολο να πλαστογραφηθούν, θα τυπώνονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων Αστυνομίας και θα κοστίζουν 30 ευρώ, ενώ η παραλαβή τους θα γίνεται από τις Νομαρχίες.
Σημειώνεται πως το Τμήμα Διπλωμάτων της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Χανίων, προκειμένου το προσωπικό της να εξοικειωθεί με τις νέες διαδικασίες εκτύπωσης αδειών οδήγησης θα παραμείνει κλειστό για το κοινό την Τρίτη 20 Ιανουαρίου, ενώ από την Τετάρτη 21/1 έως και την Παρασκευή 23/1 θα δέχεται το κοινό από τις 8.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου για το θέμα της έκδοσης νέων αδειών οδήγησης, στην οποία ο Νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης ανέφερε ότι «σταδιακά και μέχρι το 2032 θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν όλες οι άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί από νέου τύπου άδειες οδήγησης, οι οποίες θα έχουν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, προκειμένου να μειωθεί η περίπτωση πλαστογραφίας τους. Το προσωπικό της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών εδώ στα Χανιά έχει εκπαιδευτεί ανάλογα, έτσι ώστε να μην υπάρξει σημαντική καθυστέρηση, ώστε να παραλάβει κάποιος τη νέα άδεια οδήγησης, είναι βέβαιο όμως ότι μέχρι να προσαρμοσθούν και οι δικές μας υπηρεσίες,  αλλά και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στη νέα αυτή πραγματικότητα πιθανόν να υπάρξει κάποια μικρή ταλαιπωρία του πολίτης».
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων Γιάννης Πατεράκης σημείωσε ότι «ως προς τη διαδικασία και την έκδοση των νέων διπλωμάτων δεν αλλάζει τίποτα στα δικαιολογητικά, αλλά απλά προστίθεται μία αίτηση εκτύπωσης του διπλώματος, η οποία θα διαβιβάζεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και στο Τμήμα Έκδοσης Διαβατηρίων, για την έκδοση του διπλώματος». Ο ίδιος επέστησε την προσοχή των επαγγελματιών οδηγών, που πρέπει να προσέρχονται στην υπηρεσία ένα δίμηνο νωρίτερα για την έκδοση του διπλώματός τους».
Μ.Π.