Έκθεση μ’ επιλεγμένα έργα από τη δωρεά του Κώστα Ιωαννίδη

Έκθεση μ’ επιλεγμένα έργα από τη δωρεά του Κώστα Ιωαννίδη

Έκθεση μ’ επιλεγμένα έργα από τη δωρεά του Κώστα Ιωαννίδη προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων θα εγκαινιασθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη την μεθεπόμενη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 105 από τα συνολικά 158 έργα, που δώρισε ο γνωστός συλλέκτης και Επίτιμος Εικαστικός Σύμβουλος της Πινακοθήκης πριν από ένα χρόνο περίπου στο Πνευματικό Ίδρυμα της πόλης μας και τα έργα αυτά θα είναι φτιαγμένα με διάφορες τεχνικές, όπως της χαλκογραφίας, της λιθογραφίας, της ξυλογραφίας και της μεταξοτυπίας. Θα παρουσιασθούν έργα 41 Καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων είναι ο Ακριθάκης, ο Βασιλείου, ο Γαΐτης, ο Γράββαλος, ο Κόττης, ο Καράς, ο Μόραλης, ο Μπόκορος, ο Μυταράς, ο Πανταλέων, ο Πράσινος, ο Σάμιος, ο Σπεράντζας, ο Σορόγκας, ο Τέτσης, ο Τσαρούχης, ο Τσόκλης, ο Χάρος και ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
Ο Κώστας Ιωαννίδης έχει διοργανώσει από το 1989 μέχρι σήμερα 66 εκθέσεις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου σε δεκάδες δήμους της Ελλάδας και της Κύπρου και σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς του πολιτισμού, μουσεία και πινακοθήκες. Από τις 11 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2006, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσίασε, για πρώτη φορά στην Κρήτη, επιλεγμένα από την προσωπική συλλογή του. Με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής εκδόθηκε τότε και ο πολυτελής κατάλογος – λεύκωμα με τίτλο: «Ελληνική ζωγραφική του 20ου αιώνα από την συλλογή του Κώστα Ιωαννίδη – Το οδοιπορικό ενός συλλέκτη».
Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» ο Καλλιτεχνικός Επιμελητής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και Επιμελητής της συγκεκριμένης έκθεσης Θοδωρής Καλούμενος, «ο λόγος που διοργανώνεται αυτή η έκθεση είναι για να δείξουμε στο φιλότεχνο κοινό της πόλης μας και στους επισκέπτες των Χανίων τον εμπλουτισμό της συλλογής της Πινακοθήκης μ’ ένα σοβαρό αριθμό (158) διαφόρων τεχνικών. Πλέον στη συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνονται έργα πολύ γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε ο κ. Ιωαννίδης να μας κάνει και μια ακόμα δωρεά διαφόρων έργων ζωγραφικής σε τελάρα, δηλαδή πίνακες με λάδια, με ακριλικά κλπ. για τον ακριβή αριθμό αυτής της τελευταίας δωρεάς δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση».
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Μανόλης Αλιφιεράκης σημείωσε ότι «η επόμενη έκθεση στην Πινακοθήκη μετά τα έργα της δωρεάς του Κώστα Ιωαννίδη θα είναι αυτή με έργα γλυπτικής απ’ τον κορυφαίο γλύπτη της Κρήτης, που κατάγεται απ’ το Ηράκλειο, Μανόλη Τζομπανάκη. Η έκθεση αυτή θα διοργανωθεί από τις 16 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου.
Ο Μανόλης Τζομπανάκης έζησε για 45 χρόνια στην Ιταλία και έχει κάνει μεγάλη καριέρα στη γειτονική χώρα. Διαθέτει ένα Μουσειακό χώρο και ένα Εργαστήριο στις Αρχάνες του Ν. Ηρακλείου. Τα έργα που θα παρουσιασθούν είναι από διάφορες περιόδους του Καλλιτέχνη».
Πάντως, όπως λέει ο Κ. Ιωαννίδης: «… Το όνειρό μου και το «πιστεύω» μου ήταν ότι η τέχνη έπρεπε να αποκεντρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να πάει στην Περιφέρεια, εκεί όπου δεν υπήρχαν χώροι τέχνης και γκαλερί. Έτσι ξεκίνησα την πιο όμορφη και ευχάριστη περιπέτεια της ζωής μου, πραγματοποιώντας μια παλιά μου επιθυμία.
Στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την ηρωική Κρήτη, επέλεξα να κλείσω τον πολιτισμικό μου περίπατο που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. Η ιστορία της Κρήτης ταυτίζεται με την ιστορία της Ελλάδας: Νεολιθική εποχή, Μινωική περίοδος, Ρωμαϊκή, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, επανάσταση του 1821.
Ας μην ξεχνάμε τις μεγάλες θυσίες των Κρητών, που ευτυχώς δεν έμειναν άκαρπες, αλλά και την αντίστασή τους κατά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, ένα νησί με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που σε κάθε γωνιά της υπάρχουν πολλά αξιόλογα πράγματα να δει ο επισκέπτης. Θα έλεγα ότι η Κρήτη είναι ένα πλωτό Μουσείο».
Μ.Π.