“Σπλάντζια, παλιό λιμάνι – Ταξίδι στο χρόνο”

“Σπλάντζια, παλιό λιμάνι – Ταξίδι στο χρόνο”

Ένα βήμα πιο κοντά προς την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η Προστασία και η Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων αλλά και η ένταξη της ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco βρίσκεται ο Δήμος Χανίων ο οποίος προχωρεί σε μια σειρά δράσεων  και έργων που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στα Χανιά. Χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος “Σπλάντζια, παλιό λιμάνι – Ταξίδι στο χρόνο”, από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, μέσα στις σελίδες του οποίου αποτυπώνονται οι αλλαγές του χθες και του σήμερα μετά τα έργα που υλοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Η Έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προβολή – Δημοσιότητα του προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης των Χανίων – Δίκτυα Πόλεων», που είναι ενταγμένο στις «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας» του ΠΕΠ Κρήτης και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 20% από Εθνικούς πόρους
Όπως τόνισε χθες εκ μέρους της ΔΗΠΕΧ Λεωνίδας Μανωλικάκης «η έκδοση Σπλάντζια Παλιά Λιμάνι- Ταξίδι στο χρόνο έχει χρηματοδοτηθεί Προβολή Δημοσιότητα των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων μέσα στις οποίες εντάσσεται. Στόχος της έκδοσης η οποία έχει γίνει σε συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων που έχει διαθέσει όλο το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό της, είναι να έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης να συγκρίνει εποχές, να ταξιδέψει πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα, να φτάσει μέχρι τα μέσα του 20ου όπως και να δει τα Χανιά του 2008. Το έντυπο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το 20% από Εθνικούς Πόρους».
Ο ίδιος ανέφερε ότι στο ίδιο έργο έχουν γίνει άλλες δύο εκδόσεις «η μία είναι η παρουσίαση των προγραμμάτων και των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Σπλάντζιας αλλά και η χαρτογράφηση της Παλιάς Πόλης των Χανίων η οποία θα παρουσιαστεί στις 22 Δεκεμβρίου.
Η κ. Παρασκευή Χουδαλάκη Προϊσταμένη των Δημοτικών βιβλιοθηκών σημείωσε ότι ο Δήμος Χανίων είναι στην πλεονεκτική θέση να έχει πέντε βιβλιοθήκες μία δημοτική και τέσσερις παιδικές. «Το υλικό που υπάρχει στις βιβλιοθήκες είναι πολύ αξιόλογο τόσο σε βιβλία, όσο και σε αφίσες, σε φωτογραφίες, αρχειακό ή οπτικοακουστικό υλικό. Ένα μέρος από το υλικό αυτό που αφορά φωτογραφίες της Παλιάς Πόλης διαθέσαμε για την έκδοση αυτού του λευκώματος. Είμαστε περήφανοι γι αυτό και ευελπιστούμε στο μέλλον η Δημοτική βιβλιοθήκη να μπορεί να εκδίδει από το σπάνιο υλικό της, να το φέρει στην επιφάνεια και να το γνωρίσει το κοινό».
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης επεσήμανε ότι «η προσπάθειας μας είναι να προχωρήσουμε τα έργα με τέτοιους ρυθμούς έτσι ώστε σύντομα να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτό που η Παλιά Πόλη δικαιούται, δηλαδή την ένταξη της ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Δεν ξεχνάμε όμως και την υπόλοιπη πόλη έτσι λοιπόν τις επόμενες μέρες έχουμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε τρία βιβλία και παράλληλα να εγκαινιάσουμε τρία έργα. Σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο βιβλίο που είναι μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος της Σπλάντζιας και στο οποίο φαίνεται η περιοχή του χθες και του σήμερα μετά τα έργα που έγιναν. Το δεύτερο βιβλίο είναι η ετήσια έκδοση 2008 του δήμου Χανίων  “Εν Χανίοις” το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή και το τρίτο βιβλίο είναι χάρτες κυρίως της Παλιάς πόλης των Χανίων μέσα από το αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το οποίο θα παρουσιαστεί στις 22 /12 σε μια κοινή εκδήλωση με τα εγκαίνια του έργου στο πάνω Κουμ Καπί, ένα έργο που άλλαξε τελείως την εικόνα του».
Ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε επίσης ότι τις στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα εγκαινιαστεί η νέα παιδική χαρά του Αγ. Ιωάννη αλλά και το μεγάλο έργο του κόμβου του Κλαδισού. «Πιστεύω ότι με αυτές τις προσπάθειες που γίνονται σιγά σιγά αναδεικνύουμε την πραγματική ομορφιά της πόλης μας» κατέληξε ο κ. Βιρβιδάκης ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.  
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο βουλευτής τα ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης, ο αντινομάρχης κ. Αρχοντάκης καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων. Ε.Φ.