Ψηφίσθηκε ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Ψηφίσθηκε ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Ψηφίσθηκε προχθές το βράδυ ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Θεωρείται ότι με τη μείωση των ποινών και με την υφ’ όρους απόλυση των κρατουμένων θ’ αποσυμφορηθούν σύντομα οι φυλακές της χώρας μας από 4.900 άτομα, που είναι φυλακισμένοι για ναρκωτικά. 

Σημειώνεται πως το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό τον διαχωρισμό μεταξύ εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών, με τον προσδιορισμό συγκεκριμένης μικρής ποσότητας για προσωπική χρήση.

Ο Διευθυντής των Αγροτικών Φυλακών της Αγυιάς Μιχάλης Κυριακάκης υποστήριξε στο «ν.Κ.» «εμείς υπολογίζουμε ότι θ’ αποφυλακίσουμε, όταν εφαρμοσθεί αυτός ο νόμος 105 άτομα από τους 260-270 κρατούμενους, που υπάρχουν σήμερα στο Σωφρονιστικό κατάστημα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους φυλακισμένους βρίσκονται στη φυλακή για μικροκλοπές, για πλαστογραφία σε διάφορα έγγραφα, για αδυναμία καταβολής των εισφορών στο ΤΕΒΕ και για διάφορα τέτοια αδικήματα. Για παράδειγμα εδώ μας έφεραν κρατούμενο με ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Το νομοθέτημα προβλέπει ότι θ’ αποφυλακισθούν και άτομα που τους έχει επιβληθεί ποινή φυλακίσεως μέχρι πέντε ετών, με την εξαγορά όμως του αναγκαίου ποσού εφάπαξ από τον κρατούμενο. Το ποσό που θα πληρώνει κάθε κρατούμενος είναι τρία ευρώ την ημέρα ενώ όσοι δεν έχουν χρήματα μπορούν να καταβάλλουν μέχρι και ένα ευρώ την ημέρα».
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «ο συγκεκριμένος νόμος έχει θετικές διατάξεις για όλους εκείνους, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί  για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Δηλαδή με το νομοθέτημα αυτό δεν ισχύει πια ότι δεν μπορεί κάποιος κρατούμενος να πάρει υφ’ όρους απόλυση εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 4/5 της ποινής του, αλλά ότι μπορεί να το κάνει αυτό για τα 3/5 της ποινής του, με τον ευεργετικό υπολογισμό και με τη συνδρομή των άρθρων 105 και 110 του Ποινικού Κώδικα».
Ο κ. Κυριακάκης τόνισε επίσης ότι «αυτός είναι ένας πολύ θετικός νόμος, καθώς η κατάσταση στις φυλακές, που τώρα είναι γεμάτες από κρατούμενους, θα βελτιωθεί 100%. Θα βγουν πάρα πολλοί άνθρωποι από τη φυλακή και νομίζω ότι από εδώ και στο εξής οι κρατούμενοι στις φυλακές θα μπορούν να ζουν ανθρώπινα και να μην είναι στοιβαγμένοι. Εκτιμώ δε ότι τα καινούργια σωφρονιστικά καταστήματα, που ανεγείρονται τώρα, θ’ αποσυμφορήσουν ακόμα περισσότερο τις φυλακές. Ειδικά εδώ στα Χανιά η καινούργια Δικαστική Φυλακή έχει χωρητικότητα 600 ατόμων».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης υποστήριξε από την πλευρά του πως «ο νέος νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει πάση θυσία να βρεθεί τρόπος, ώστε οι κρατούμενοι να ζουν την κράτησή τους σε καθεστώς ανθρώπινο.  Δεν νοείται η Δικαστική Φυλακή των Χανίων να είναι για 65 κρατούμενους και επί μονίμου βάσης οι φυλακισμένοι να είναι πάνω από 140-150 και σ’ ένα θάλαμο που προβλέπεται για δύο κρατούμενους να βρίσκονται δέκα».
Μ.Π.