Ζωνιανοί ξυλοκόπησαν με μαγκούρες αστυνομικούς σε καφενείο του χωριού

Ζωνιανοί ξυλοκόπησαν με μαγκούρες αστυνομικούς σε καφενείο του χωριού

     Τρεις ειδικοί φρουροί – μέλη του κλιμακίου του Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου μεταφέρθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά από την επίθεση που δέχθηκαν με μαγκούρες από κατοίκους των Ζωνιανών, στην προσπάθεια τους να συλλάβουν στο καφενείο του χωριού, έναν 35χρονο φυγόδικο – κάτοικο της περιοχής.
     Στη διάρκεια των επεισοδίων, που πρωταγωνίστησαν τριάντα περίπου Ζωνιανοί, υπέστησαν υλικές ζημιές τρία από τα τζιπ της αστυνομίας, ενώ ο 35χρονος, που συνελήφθη, ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή Ρεθύμνου, αύριο (Τετάρτη) το πρωί.
     Πιο αναλυτικά, μνήμες της 5ης Νοεμβρίου ζωντάνεψαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην ορεινή κοινότητα του Μυλοποτάμου, όταν ισχυρή δύναμη της αστυνομίας που βρέθηκε στο χωριό για την σύλληψη ενός 35χρονου φυγόδικου δέχθηκε επίθεση από μία μεγάλη ομάδα κατοίκων της περιοχής.
Ευτυχώς αυτή τη φορά η αστυνομική επιχείρηση δεν είχε την ίδια κατάληξη με εκείνη του περασμένου Νοέμβρη, καθώς οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αυτή την φορά δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών, αλλά χτύπησαν με τα χέρια, καθώς και με ξύλινες μαγκούρες τρεις ειδικούς φρουρούς – μέλη του κλιμακίου του τμήματος αστυνομικών επιχειρήσεων Μυλοποτάμου.

Η σύλληψη και τα επεισόδια

     Όλα ξεκίνησαν όταν στις 7,30 το απόγευμα της Κυριακής ισχυρή δύναμη των αστυνομικών δυνάμεων, αποτελούμενη από άνδρες της ΕΚΑΜ και της ομάδας ειδικών αποστολών της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης περιφέρειας Κρήτης, μαζί με άνδρες του κλιμακίου του Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου, αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες που είχαν, έφθασαν έξω από ένα καφενείο του χωριού στο οποίο βρισκόταν μαζί με την παρέα του, ο 35χρονος φυγόδικος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, μαζί με ένα ακόμη συγγενή του, είχαν στήσει καρτέρι θανάτου στα Ζωνιανά όρη σε βάρος του 38χρονου πρόεδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας "Ερμής" Ζωνιανών, Φραγκιά Παρασύρη, προκειμένου να τον σκοτώσουν, καθώς είχε πυροβολήσει εννέα συνολικά φορές εναντίον του με αποτέλεσμα μία σφαίρα να του προκαλέσει διαμπερές τραύμα στον δεξί ώμο.
Στην θέα των αστυνομικών δυνάμεων, που προσπαθούσαν να συλλάβουν τον εν λόγω άνδρα, τόσο ο ίδιος ο φυγόδικος, όσο και συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί του, επιτέθηκαν με μαγκούρες, αλλά και με τα χέρια κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν μέσα και έξω από το καφενείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ευτυχώς ελαφρά τρεις ειδικοί φρουροί, οι οποίοι μάλιστα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια επέστρεψαν στην υπηρεσία τους.
Στην διάρκεια των νέων εκτεταμένων επεισοδίων, σοβαρές υλικές ζημιές υπέστησαν και τρία τζιπ της αστυνομίας, τα τζάμια και τα παμ-πριζ των οποίων διέλυσαν από τα χτυπήματα με τις μαγκούρες. Παρά την ένταση που επικράτησε, μιας και η περιοχή εξακολουθεί να θυμίζει «καζάνι που βράζει», οι αστυνομικοί δεν οπισθοχώρησαν, αλλά αντιθέτως κατάφεραν και συνέλαβαν τον 35χρονο άνδρα.

Οι κατηγορίες – Η προανάκριση

     Ο συλληφθείς που βρίσκεται κρατείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας που είναι σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Επίσης, ο εισαγγελέας του άσκησε ποινική δίωξη και για αντίσταση κατά των αστυνομικών που προέβαλλε στην διάρκεια της σύλληψής του. Ωστόσο, το πρωί ο ίδιος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί αύριο το πρωί στον ανακριτή Ρεθύμνου.
Από την προανάκριση που διενεργούν οι αξιωματικοί των δύο τμημάτων Ασφαλείας, Ρεθύμνου και Περάματος, προέκυψε χθες η ταυτότητα του ανθρώπου που πρωταγωνίστησε στην επίθεση σε βάρος των αστυνομικών και ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί, ενώ διεξάγονται και νέες έρευνες, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα στοιχεία και των υπολοίπων κατοίκων του χωριού που συμμετείχαν στα επεισόδια, με σκοπό να απελευθερώσουν τον κρατούμενο.
Ο λόγος για ένα συγγενικό πρόσωπο του φυγόδικου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσπάθεια απελευθέρωσης κρατουμένου και διακεκριμένες φθορές.
Εν τω μεταξύ, τη νέα αναίμακτη -αυτή την φορά- επίθεση σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων, σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης ειδικών φρουρών Κρήτης, Απόστολος Παπαζήσης.
Μάλιστα, ο κ. Παπαζήσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον ορεινό Μυλοπόταμο και εκείνο που χρειάζεται είναι η άμεση αλλαγή του τρόπου αστυνόμευσης στην περιοχή.