Νέα έκθεση από το Μουσείο Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων με θέμα τα μαθητικά περιοδικά

Νέα έκθεση από το Μουσείο Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων με θέμα τα μαθητικά περιοδικά

 Το μεθεπόμενο Σάββατο 31 Ιανουαρίου θα εγκαινιασθεί η δεύτερη έκθεση του Μουσείου Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων με τίτλο: Τύπος α΄- Τύπος- Μαθητικά περιοδικά και έντυπα της Κρήτης. Στόχος της έκθεσης είναι να φωτίσει όψεις της εκδοτικής δραστηριότητας των μαθητών από τις χειροποίητες και χειρόγραφες εφημεριδούλες έως τα blogs. 
Στην έκθεση θα εκτίθενται ή θα παρουσιάζονται ηλεκτρονικά 100 μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά, που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη με μεγαλύτερη ή μικρότερη περιοδικότητα από το 1911 έως το 2008.
Η έκθεση που διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και το Δήμο Ελευθ. Βενιζέλου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Μιχάλη Γρηγοράκη.
Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Γιώργη Μανουσάκη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο: «Ο Χρυσόστομος» και τον εκδοτικό οίκο Κίχλη διοργανώνουν στις 8 και στις 9 Φεβρουαρίου διήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του.
Σημειώνεται πως το Μουσείο Σχολικής Ζωής, που ιδρύθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, επί Νομάρχη Γιώργου Κατσανεβάκη μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόταση εκπαιδευτικών του τόπου μας, λειτουργεί από τον Μάϊο του 2006. Το έργο που έγινε στο παλαιό ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Νεροκούρου εκτελέσθηκε από την Αναπτυξιακή Ν. Χανίων Α.Ε., επί Προεδρίας του Νομαρχιακού Συμβούλου Αντώνη Παπαδεράκη.
Από τον Μάϊο του 2006 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, που λειτουργούσε η πρώτη έκθεση με τίτλο: «Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία – ματιές στη σχολική ζωή παλαιότερων εποχών», την επισκέφθηκαν πάνω από 30.000 μαθητές  Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και ενήλικες.
Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης και Διαχείρισης του Μουσείου είναι αυτή τη στιγμή η Νομαρχιακή Σύμβουλος Ελίνα Δασκαλάκη, ενώ μέλη της Επιτροπής είναι η Εμυ Παπαβασιλείου, στέλεχος της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, η Μαρία Δρακακάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σχολείου Μουσικής Ζωής, ο Γιάννης Καλογεράκης, πρώην Σχολικός Σύμβουλος και η Στέλλα Λειβαδιωτάκη, σχολική Σύμβουλος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.
Σημειώνεται πως για να στηθεί η τωρινή έκθεση έγιναν πολλές εργασίες στο κτίριο που στεγάζει το Μουσείο, ενώ προστέθηκε και άλλη μία αίθουσα, που στέγαζε στο παρελθόν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεροκούρου. Οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν τοποθέτηση πατώματος στην αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δημιουργία ράμπας και εγκατάσταση υποστηρικτικού ηλεκτρολογικού δικτύου, μετά από ανάγκες που προέκυψαν στο οίκημα.
Στέλεχος της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Νομαρχίας τόνισε ότι «αυτό είναι ένα Μουσείο, που μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου που προέκυψαν στο οίκημα.
Στέλεχος της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Νομαρχίας τόνισε ότι «αυτό είναι ένα Μουσείο, που μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του νομού αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής.
Την πρώτη έκθεση την είδαν πάνω από 30.000 άτομα, κυρίως μαθητές Γυμνασίων και σχολείων, που ήρθαν απ’ όλη την Κρήτη και άλλοι οργανωμένοι φορείς, ΚΑΠΗ, πολιτιστικοί σύλλογοι κλπ.
Είναι ένα μουσείο, το οποίο πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε.
Η καινούργια έκθεση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και απαίτησε πολύ κόπο για να γίνει».

Αφιέρωμα στον Γιώργη Μανουσάκη
Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα διοργανωθεί στις 8 Φεβρουαρίου ημερίδα με θέμα: «Γιώργης Μανουσάκης: Η Ζωή και το έργο του. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν οι : Κώστας Κουτσουρέλης, ποιητής, Σταύρος Ζουμπουλάκης, διευθυντής του
περιοδικού Νέα Εστία, Αλέξης Πολίτης, καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Αράγης, κριτικός λογοτεχνίας, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας, καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη, φιλόλογος, Ελπινίκη Νικολουδάκη, καθ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Βιρβιδάκης, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη, ηθοποιός, Μαίρη Κλεινάκη, σοπράνο, Μαρία Παπουτσάκη, μουσικός, Ντόρα Μανιτάκη, μουσικός και Κώστας Νταντινάκης, σκηνοθέτης.
Θα ακουστούν ομιλίες, αναγνώσεις αδημοσίευτων ποιημάτων και μελοποιημένα ποιήματα σε πρώτη εκτέλεση.
Εξάλλου θα προβληθεί σε πρώτη προβολή το ωριαίο ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη «Γιώργης Μανουσάκης: νοσταλγός αιωνιότητας», που είναι μία συμπαραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών.
Την επόμενη ημέρα Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009 θα γίνει η παρουσίαση του τελευταίου μυθιστορήματος του Γιώργη Μανουσάκη «Ο εθελοντής» στην αίθουσα του φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» – ώρα έναρξης 19:00.
Συμμετέχουν: Γιώργος Αράγης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Κώστας Κουτσουρέλης, Μιχάλης Βιρβιδάκης.  

                   Βιογραφικό Γιώργη Μανουσάκη
Από τους σημαντικότερους ποιητές της «δεύτερης» μεταπολεμικής γενιάς, ο Γ. Μανουσάκης εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές:   «Μονόλογοι», «Το σώμα της σιωπής», «Τρίγλυφο», «Ταριχευτήριο      πουλιών», «Χώροι αναπνοής», «Άνθρωποι και σκιές», «Στ’ ακρωτήρια     της ύπαρξης», «Σπασμένα αγάλματα και πικροβότανα».Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε έγκριτες ανθολογίες νεοελληνικής ποίησης, ενώ ποιήματα μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.
Σημαντικό θεωρείται και το πεζογραφικό έργο του, με ξέχον το «Οδοιπορικό των Σφακιών»(Κρατικό Βραβείο ταξιδιωτικού βιβλίου, Ι981)- Άλλα πεζογραφικά του είναι τα εξής: «Ένα κρανίο καρφωμένο στο κιγκλίδωμα» και «Όταν το πέλμα μας εταίριαζε με το χώμα»(αφήγηση για τα παιδικά του χρόνια στην κατοχή).
Παραμονές του θανάτου ο ποιητής έκανε τις τελικές διορθώσεις στο τελευταίο έργο του, το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο εθελοντής»,που αφορά στην περίοδο 1912-1940.
Εξέχουσα θέση στο πολύπλευρο δοκιμιακό έργο του Γ. Μανουσάκη (εργάστηκε επί 26 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση) κατέχει η μελέτη του «Η Κρήτη στο λογοτεχνικό έργο του Πρεβελάκη».
Μ.Π.