Σε καλό δρόμο οι μελέτες για το λιμάνι του Κολυμβαρίου

Σε καλό δρόμο οι μελέτες για το λιμάνι του Κολυμβαρίου

Σε καλό δρόμο βρίσκονται τα έργα της επέκτασης του προσήνεμου μόλου αλλά και της διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κολυμβαρίου, ενώ θετικές είναι οι προοπτικές και για τα συμπληρωματικά έργα, που απαιτούνται για την θωράκιση του λιμανιού και της παραλίας του Κολυμβαρίου από τα κύματα την περίοδο του Χειμώνα.
Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων Αρτεμισία Σκουμπάκη, «έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες για την επέκταση του προσήνεμου μόλου και τη διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού λιμανιού  έχουν ολοκληρωθεί από την υπηρεσία μας και εκκρεμεί γι’ αυτό το έργο η εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα καθορίσει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία του υφιστάμενου λιμανιού και θα συμπεριλάβει και την κατασκευή του κυματοθραύστη, που θ’ αποτελεί επέκταση του προσήνεμου μόλου, με τα εσωτερικά λιμενικά έργα (κτίρια διοίκησης κλπ.).
Τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων την έχει αναλάβει ο Δήμος Κολυμβαρίου και απ’ ότι μας διαβεβαίωσε αυτή θα είναι σύντομα στα χέρια του. Εφόσον εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι στη συνέχεια το συγκεκριμένο έργο θα ενταχθεί μάλλον στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του έργου, που υλοποιήθηκε μεν πριν από μερικά χρόνια, αλλά υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο λιμάνι».
Σημειώνεται πως ο προσήνεμος μόλος, για να παρέχει πλήρη προστασία στο λιμάνι, απαιτείται να επεκταθεί για 100 μέτρα ακόμα περίπου.
Η κ. Σκουμπάκη σημείωσε εξάλλου ότι «και το έργο της θωράκισης της προστασίας του λιμανιού και της ακτής του Κολυμβαρίου θα γίνει σ’ επόμενη φάση, καθώς  έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες από τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μουτζούρη και αναμένονται οι απαραίτητες εγκρίσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Εξάλλου έχει γίνει προσομοίωση για την τοποθέτηση τριών κυματοθραυστών σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, που θα τοποθετηθούν παράλληλα προς αυτήν. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου φθάνει τα 2.500.000 ευρώ».
Η ίδια υποστήριξε πως «ήδη στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. μελετώνται σε φυσικό ομοίωμα οι τυχόν επιπτώσεις στην ακτή των προβλεπόμενων κυματοθραυστών, που θα κατασκευασθούν στο μέλλον για την προστασία της ακτής, ανατολικά του λιμανιού Κολυμβαρίου».
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στάλθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου το τελευταίο να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Εφ’ όσον λοιπόν τ’ αποτελέσματα δείξουν ότι οι κυματοθραύστες δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παρακείμενη ανατολική ακτή θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του έργου».
Σημειώνεται ότι εφόσον υλοποιηθούν αυτά τα έργα θα σωθούν δεκάδες κάτοικοι και καταστήματα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν άμεσα, θ’ αποκατασταθεί η ακτή στην προηγούμενη κατάστασή της με όλα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την περιοχή και θα δοθεί ώθηση για μία δυναμικότερη προοπτική στην ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.
Μ.Π.