Τα πρόστιμα έρχονται στην Κρήτη… Σαράντα κλήσεις την ημέρα στέλνουν οι κάμερες στην Εθνική οδό

Τα πρόστιμα έρχονται στην Κρήτη… Σαράντα κλήσεις την ημέρα στέλνουν οι κάμερες στην Εθνική οδό

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό και με τα υψηλά πρόστιμα να τους περιμένουν στη γωνία, οδηγούν οι Κρητικοί κατά μήκος του ΒΟΑΚ, πέφτοντας έτσι πολλές φορές θύματα της ίδιας τους της πράξης, αφού οι κάμερες βεβαιώνουν καθημερινά παραβάσεις, εντοπίζοντας τους από το γνωστό πλέον σύστημα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά από την Τροχαία του Βόρειου οδικού Αξόνα Κρήτης, βεβαιώνονται πάνω από 40 παραβάσεις για υψηλές συνήθως ταχύτητες, με τους οδηγούς λίγο αργότερα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας το πρόστιμο.

Όπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛΑΣ , τα πρόστιμα έχουν να κάνουν πάντα με την κίνηση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο καθώς και με την ώρα που εντοπίζεται να τρέχει ο εκάστοτε οδηγός. Ξεκινούν από 40 ευρώ, και φτάνουν μέχρι και τα 350 ευρώ αφαιρώντας παράλληλα και την άδεια οδήγησης για δύο μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 40 κλήσεις για υψηλές ταχύτητες βεβαιώνονται καθημερινά από το σύστημα παρακολούθησης, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.

Αν τώρα οι 40 κλήσεις που βεβαιώνονται καθημερινά , είναι της τάξης των 350 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τον μήνα Ιούλιο (οπότε και αντιστοιχούν τα στοιχεία αυτά) οι Κρητικοί κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 410.000 ευρώ συνολικά, πληρώνοντας έτσι παράλληλα και την κακή συνήθεια του να οδηγείς με υψηλές ταχύτητες.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛΑΣ, παράβαση για υπερβολική ταχύτητα βεβαιώνεται όταν ο οδηγός εντοπιστεί από τις κάμερες να οδηγεί από 30 χιλιόμετρα και πάνω του ορίου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο σημείο. “Συνήθως είμαστε ελαστικοί αν εντοπίσουμε οδηγό να οδηγεί με 10 – 15 χιλιόμετρα παραπάνω από το όριο” λέει χαρακτηριστικά.

Πως φτάνει το “μπιλιετάκι” στον ιδιοκτήτη
Το σύστημα παρακολούθησης των καμερών του ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα η έδρα του, βρίσκεται στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Εκεί, οι αστυνομικοί της τροχαίας παρακολουθούν το σύστημα το οποίο με τη σειρά του καταγράφει τους διερχόμενους οδηγούς. Μόλις ένα όχημα βρεθεί να οδηγεί παραπάνω από το φυσιολογικό, αυτόματα, λόγω του αισθητήρα ταχύτητας που υπάρχει, τραβιέται φωτογραφία. Αυτή στη συνέχεια μεταφέρεται σε ψηφιακή μορφή στον υπολογιστή όπου από εκεί επεξεργάζονται τα στοιχεία του εκάστοτε οχήματος. Η συνέχεια είναι γνωστή αφού το πρόστιμο φτάνει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και από εκεί στο σπίτι του.

“Μπαλωτάρουν” τις κάμερες του ΒΟΑΚ
Τα κρούσματα επιθέσεων με μπαλωθιές στις κάμερες παρακολούθησης είναι συχνά. Άγνωστοι, θέλοντας έτσι να δηλώσουν την αντίθεση τους στο μέτρο αυτό, “μπαλωτάρουν” τα κουτιά με τις κάμερες προκειμένου να σταματήσουν να καταγράφουν. Τελευταίο “θύμα” οι κάμερες του ΒΟΑΚ στο ύψος του Φόδελε όπου άγνωστοι έκαναν τρυπητήρι όλο το σύστημα από τις κάμερες. Το κόστος για να τοποθετηθεί ένα νέο σύστημα καταγραφής ταχύτητας είναι υψηλό αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, αγγίζει τις 40.000 ευρώ. Θα ήταν καλό όμως να σκεφτούν όσοι το κάνουν αυτό ότι οι ζημιές στις κάμερες θα πληρωθούν πάλι από εκείνους και από τους φόρους τους, λέει αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Μέχρι τώρα συνολικά πέντε κρούσματα καταστροφής των καμερών έχουν καταγραφεί από την ΕΛΑΣ με το 1/7 του συστήματος στον ΒΟΑΚ να έχει καταστραφεί.

Πάντως η συμβουλή προς τους οδηγούς από υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, είναι ότι δεν θα πρέπει να τρέχουν σαν τους τρελούς στην Εθνική Οδό καθώς πρώτο και κύριο ρόλο παίζει η ίδια τους η ζωή και μετά όλα τα άλλα.

Πηγη: ekriti.gr