Πρωτομαγιά στους Αγίους Αποστόλους (φωτο)

Πρωτομαγιά στους Αγίους Αποστόλους (φωτο)

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το ιδανικό μέρος για να γιορτασθεί είναι έξω στη φύση, όπως ακριβώς έκαναν όσοι βρέθηκαν στο άλσος των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά, σε μια πανέμορφη γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Παραδοσιακή μουσική, χαρούμενες παιδικές φωνές, χορευτικά συγκροτήματα και o υπέροχος όπως πάντα Μάνος Μαλαξιανάκης, έδωσαν το κατάλληλο για την ημέρα “χρώμα”.

Από τη γιορτή της άνοιξης δεν έλειψαν ούτε οι υποψήφιοι που έδραξαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους Χανιώτες, με μια… πιο χαλαρή διάθεση όπως αποτύπωσε και ο φακός του Flashnews.gr.

Βέβαια το “κυνήγι του Μάη” έχει την τιμητική του σήμερα και ως εκ τούτου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξεχύθηκαν στη φύση για να φτιάξουν το στεφάνι.

Πρωτομαγιά στους Αγίους Αποστόλους (φωτο)Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.

Το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο.

Πρωτομαγιά στους Αγίους Αποστόλους (φωτο)Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας. Δύσκολα μπορεί πια να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο μαγιάτικο στεφάνι.

Για τους περισσότερους δεν αποτελεί ίσως τίποτα περισσότερο από μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς, σύμφωνα με τους οποίους «χαρίζει» στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα, όμως, η κατασκευή του προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Παλιότερα, όμως, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως:

Πρωτομαγιά στους Αγίους Αποστόλους (φωτο)Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο. Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά. Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού. Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.

Πάντα οι γιορτές τις άνοιξης σε όλους τους πολιτισμούς ήταν γιορτές χαράς, ανανέωσης με κίνηση, με χορό, με τραγούδια. Υπάρχουν λουλούδια παντού και στολίδια στους ανθρώπους και στα σπίτια, υπάρχει πλούσιο ποτό και φαγητό και ασυγκράτητη χαρά, γιατί ένας νέος κύκλος θα ξεκινήσει…

Σε κάθε περίπτωση, καλή Πρωτομαγιά σε όλες και όλους!

Flashnews.gr