Προβληματισμός για την άρση του lockdown και το εμβόλιο του κορωνοϊού

Προβληματισμός για την άρση του lockdown και το εμβόλιο του κορωνοϊού

Προβληματισμός για την άρση του lockdown και το εμβόλιο του κορωνοϊού
explore Chania

Στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο εμφανίστηκε, μέσω skype, το απόγευμα της Τρίτης, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μιλώντας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα αναφορικά με την άρση του lockdown.

Σε εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown, εξελίσσεται αυτή που διανύουμε, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τέλος της θα κριθεί η πορεία της χώρας μας προς την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στη συνέχεια την έξοδο από την καραντίνα.

Τα πάντα αναμένεται να κριθούν αυτή την εβδομάδα, αφού οι εξελίξεις με τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων αλλά και όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, θα είναι αυτά που θα κρίνουν πότε θα αρχίσει να μπαίνει ξανά η ζωή μας σε μια κάποια κανονικότητα.

«Τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, ελπίζω να βαίνει μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα είναι ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν, με πολλή προσοχή. Θα ήθελα να δω μελέτες για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Μια μελέτη με τεστ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας», ανέφερε η κυρία Λινού ερωτηθείσα για την πορεία της νόσου στη χώρα και την έξοδο από το lockdown.

«Αν ο δείκτης είναι μειούμενος και συνεχίσει η μείωση ώστε να φτάσουμε κοντά σε 5-6% των κρουσμάτων να είναι θετικά τότε θα έλεγα ότι μερικές λειτουργίες που δεν έχουν κριθεί διεθνώς ως περιοχές υπερμετάδοσης θα μπορούσαν να ανοίξουν», σημείωσε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογία τόνισε: «δεν ξέρουμε πιο εμβόλιο θα φτάσει πρώτο, νομίζω ότι αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι όποιο εμβόλιο εγκριθεί θα είναι ασφαλές, πλήρως ελεγμένο. Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν που θα το δικαιούμαι».

«Δεν θα έχουμε την ευκαίρια να τους εμβολιάσουμε όλους, είτε δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είτε δεν θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό», πρόσθεσε.

«Αυτό που θα είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», ήταν η απάντησή της για το ποιο εμβόλιο θα προτιμούσε.

Πηγή βίντεο, megatv.com

[pt_view id=”074c4b0i96″]