Πρόβλημα η στάθμευση στα Χανιά και για τους τουρίστες

Πρόβλημα η στάθμευση στα Χανιά και για τους τουρίστες

Άλυτο σοβαρό πρόβλημα που επισημαίνουν οι επισκέπτες των Χανίων είναι αυτό του πάρκινγκ. Επίσης, αν και οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν θετικά, έργα πεζοδρόμησης, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ποδηλατόδρομους, καθώς, έτσι όπως έχουν χαραχτεί, δημιουργείται σύγχυση ως προς το πού οδεύουν.

Χανιά: Σαφάρι της Τροχαίας στο κέντρο των Χανίων – Ξηλώνουν πινακίδες (φωτο)

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πρώτα στοιχεία της φετινής έρευνας που ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και τα ανέφερε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και του ΜΑΙΧ για τη διερεύνηση του προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα και τον βαθμό ικανοποίησής του από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου.
Ο κ. Μπαουράκης ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την έρευνα τουρισμού για τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χανίων και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού. Αυτά που προκύπτουν είναι ότι ο αλλοδαπός τουρίστας έχει αποδεχτεί νέα μέτρα όπως οι νέες πινακίδες που καθορίζουν αποστάσεις και κατευθύνσεις, το θεσμό της βαλίτσας στα Νέα Καταστήματα, χώρους πρασίνου όπως ο Κήπος, μεγάλη απήχηση έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα αγγλικά και ένα δυνατό σημείο είναι ότι ο Δήμος Χανίων πάει σε μία νέας μορφής αειφόρο ανάπτυξη».
Ωστόσο, ο κ. Μπαουράκης πρόσθεσε ότι «έχουμε το τρομακτικό θέμα του πάρκινγκ στην πόλη των Χανίων και ειδικότερα στην παλιά πόλη, που πρέπει κάπως να λυθεί, οι νέοι πεζόδρομοι που είναι κάτι πολύ θετικό και αποδεκτό τόσο από τον ντόπιο πληθυσμό όσο και από τους τουρίστες αλλά ουσιαστικά ο ποδηλατόδρομος έχει δημιουργήσει μια σύγχυση προς τα πού κατευθύνεται και προς τα πού οδεύει. Αυτά είναι τα κύρια θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η έρευνα τουρισμού με απώτερο στόχο ει δυνατόν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα Χανιά έστω και για ένα δίμηνο που το βλέπουμε πλέον εφικτό».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η έρευνα απευθύνεται στους αποχωρούντες τουρίστες από το αεροδρόμιο Χανίων. Μιλάμε για αυτούς που έχουν παραμείνει κατά πλειοψηφία στον Δήμο Χανίων και όταν αποχωρούν τούς κάνουμε συνέντευξη στη γλώσσα τους. Εχουμε αρχίσει πρόσφατα την έρευνα τουρισμού και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Για να υπάρχει αξιοπιστία το δείγμα είναι πάνω από 1.000 άτομα».

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφερόμενος στην έρευνα του ΜΑΙΧ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται κάθε χρόνο είναι για εμάς ένα εργαλείο πολιτικής γιατί γνωρίζουμε πού θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε πειστικά στα θέματα τα οποία τίθενται». Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «με την ίδια επιτυχία που διεξήχθη η έρευνα τα προηγούμενα χρόνια, να συνεχιστεί και να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία για να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, είπε ότι «η έρευνα του ΜΑΙΧ έρχεται να προστεθεί στις πηγές από τις οποίες συλλέγουμε δεδομένα για το πώς βλέπει ο αλλοδαπός επισκέπτης τα Χανιά ως προορισμό. Τα δεδομένα που προκύπτουν αναλύονται στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Χανίων συνδράμοντας έτσι στη χάραξη και στην ανάπτυξη της πολιτικής του τουριστικού αγαθού στον Δήμο Χανίων».

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 4.500 ευρώ.