Ποια ταινία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ;

Ποια ταινία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ;
aeweb

Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011. Ποια ταινία απέσπασε τα περισσότερα βραβεία, αλλά και ποια είναι η επιλογή της Ακαδημίας για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επόμενα Όσκαρ;

Η ταινία « Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, απέσπασε τα περισσότερα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην τελετή απονομής χθες βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ενώ το “Attenberg” της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη είναι η πρόταση της Ακαδημίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επόμενα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

«Παρά την γενικευμένη απαισιοδοξία να σκεφτόμαστε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός ΠολιτισμούΌσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, χαιρετίζοντας την κινηματογραφική κοινότητα στην διάρκεια της τελετής.

Πέρσι, στα πρώτα βραβεία της Ακαδημίας, το καλωσόρισμα στον θεσμό είχε κάνει ο Θανάσης Βέγγος. Φέτος η είδηση του θανάτου του επισκίασε την γιορτή. Και δεν ήταν η μόνη απώλεια φέτος.

Μέσα στην χρονιά έφυγαν από την ζωή πολλοί και σημαντικοί: ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Δαλιανίδης, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, ο κριτικός και διανομέας Γιώργος Τζιώτζιος, ο ντοκυμαντερίστας Γιώργος Κολόζης , πρόσφατα ο σκηνοθέτης Γιάννης Λάμπρου. Τους μνημόνευσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί «στην υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει τον πολιτισμό ακόμα και σε περιόδους κρίσης».

Για την αγωνία της κινηματογραφικής κοινότητας που παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον κινηματογράφο και καθώς η εφαρμογή των ελαφρυντικών φορολογικών κινήτρων για τον κινηματογράφο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί γιατί « δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί από τους αρμόδιους υπουργούς».

Οι υποψηφιότητες φέτος για τα βραβεία της Ακαδημίας ήταν 17 ταινίες μυθοπλασίας, 6 ντοκυμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους. Από την ψηφοφορία αναδείχθηκαν νικητές , αναλυτικά οι εξής:

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας πήραν: ο Νίκος Μούτσελος για την ταινία Η Υπογραφή και ο Ντίνος Θεοδοσίου για την ταινία Τα Σκυλιά.

Βραβείο Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, για την ταινία «Χώρα Προέλευσης».

Βραβείο Ήχου: Ντίνος Κίττου και Κώστας Φυλακτίδης, για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης».

Βραβείο Ενδυματολογίας: Γιώργος Γεωργίου για την ταινία «Ταξίδι» στη Μυτιλήνη.

Βραβείο Σκηνογραφίας : Ιουλία Σταυρίδου για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης».

Βραβείο Μοντάζ : Ιωάννα Σπηλιοπούλου, για την ταινία «Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα», Γιάννης Χαλκιαδάκης για την ταινία Μαχαιροβγάλτης και Πάνος Βουτσαράς για την ταινία «Χώρα Προέλευσης».

Βραβείο Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαϊτης, για την ταινία Μαχαιροβγάλτης.

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Drog_A_Tek για την ταινία Χώρα Προέλευσης.

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου : Ιωάννα Τσιριγκούλη για την ταινία Χώρα Προέλευσης.

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου: Δημήτρης Ήμελλος για την ταινία Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα.

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ariane Labed για την ταινία Attenberg.

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου: Αργύρης Ξάφης για την ταινία Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα.

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Γιώργος Ζώης για ην ταινία Casus Belli.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη :Σύλλας Τζουμέρκας για την ταινία Χώρα Προέλευσης.

Βραβείο Σεναρίου: Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος για την ταινία Μαχαιροβγάλτης.

Βραβείο Σκηνοθεσίας : Γιάννης Οικονομίδης, για την ταινία Μαχαιροβγάλης.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης: Ρέα Αποστολίδου και Γιούρι Αβερώφ για την ταινία Τα Παιδία Παίζει.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Πάνος Παπαχατζής για την ταινία Μαχαιροβγάλτης. 

ΠΗΓΗ ΝΟΟΖ