Πλατεία… ανομίας στο κέντρο των Χανίων

Πλατεία… ανομίας στο κέντρο των Χανίων

Καυγάδες, μαχαιρώματα, κλοπές, διακίνηση ουσιών, παρεμπόριο, παράνομοι παρκαδόροι, συνθέτουν ένα σκηνικό ανομίας στην πλατεία Μαρκοπούλου στο κέντρο των Χανίων.

Όπως τονίζουν επαγγελματίες της περιοχής, που μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα”, οι παραβατικές συμπεριφορές είναι καθημερινό φαινόμενο και τις βραδινές ώρες η πλατεία μοιάζει αδιάβατη για τους πολίτες.

Αν και πρόκειται για μια κεντρική πλατεία, στις παρυφές της παλιάς πόλης από όπου περνάνε δεκάδες τουρίστες ημερησίως, η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Μαρκοπούλου υποδηλώνει ότι έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τις Αρχές.

«Είναι εδώ και 5-6 χρόνια που κάθε βράδυ η πλατεία έχει γίνει στέκι διαφόρων τύπων. Κάποιοι από αυτούς απαιτούν από όσους παρκάρουν χρήματα παρότι οι πολίτες πληρώνουν κανονικά στα παρκόμετρα!», σημειώνει ο κ. Γιώργος Τραχαλάκης που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ανατολική πλευρά της Δημοτικής Αγοράς.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει χαρακτήρα μάστιγας, προκαλώντας την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Δεν είναι όμως μόνο το πρόβλημα με τους παράνομους παρκαδόρους που έχει στιγματίσει την πλατεία. Καθημερινά, όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που ζουν την περιοχή, γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και υπό το φως της ημέρας, ενώ συχνά καταγράφονται περιστατικά κλοπής.

«Διακίνηση ναρκωτικών, μαχαιρώματα, κλοπές τσαντών, σπασίματα αυτοκινήτων, καταστροφές σε μαγαζιά, αλλά και απειλές σε όσους δεν δώσουν χρήματα στους παράνομους παρκαδόρους είναι καθημερινά φαινόμενα. Και δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτά», επεσήμανε ο πρόεδρος Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς Παναγιώτης Κλειδαράς και τόνισε ότι ειδικά τις βραδυνές ώρες η πλατεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι καταστηματάρχες έχουν προσφύγει τόσο στην Αστυνομία όσο και στον Εισαγγελέα για να υπάρξει μια παρέμβαση χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Προχθές έδειραν έναν ηλικιωμένο που έκανε παρατήρηση να μην πατάνε τα παγκάκια», ανέφερε και υπογράμμισε ακόμα ότι η πλατεία έχει ξεχαστεί εντελώς από τις Δημοτικές Αρχές καθώς έχει να γίνει έργο εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Θωμάς ζει καθημερινά στην πλατεία καθώς δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε αυτή. Τον ρωτάμε για τα προβλήματα που υπάρχουν: «Καταρχάς οι δημόσιες τουαλέτες. Μπαίνουν οι ξένοι και φεύγουν διότι δεν πλησιάζονται. Από εκεί και πέρα, κάθε βράδυ οι παράνομοι παρκαδόροι ενοχλούν ανθρώπους που έρχονται να παρκάρουν, γίνονται μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί κ.λπ. Η Αστυνομία έρχεται όταν συμβαίνει κάτι αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται. Ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια, η Αστυνομία δεν θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους;», αναρωτιέται ο κ. Θωμάς, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι κανένα έργο ανάπλασης δεν έχει γίνει στην πλατεία εδώ και πολλά χρόνια: «Η Δημοτική Αρχή πρέπει να βγαίνει στον δρόμο όχι στις καρέκλες! Δεν λύνονται τα προβλήματα όταν καθόμαστε στα γραφεία μας». Αγανακτισμένος δηλώνει και ο κ. Παύλος Στρατουδάκης που ζει εδώ και δεκαετίες την πλατεία. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μαζέψουμε υπογραφές και να υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου! Το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θα θρηνήσουμε θύματα!», επισημαίνει ο κ. Στρατουδάκης και συμπληρώνει ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί ο κόσμος φοβάται να περπατήσει στην πλατεία.
«Καθημερινά σπάνε αυτοκίνητα και κλέβουν τσάντες. Από ναρκωτικά “τρυπιούνται” μπροστά στα μάτια μας. Πριν 3 μέρες έγινε εδώ ένας άγριος ξυλοδαρμός. Ήρθε η Αστυνομία και την επόμενη ημέρα είδαμε ξανά εκείνον που έδειρε στην πλατεία. Αν είναι δυνατόν!», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι για να αναβαθμιστεί η πλατεία θα μπορούσε να έρθει το Δημαρχείο Χανίων στο 1ο Γυμνάσιο.