Ποινές και επιπλήξεις από το δικαστήριο για γκράφιτι στα Χανιά

Ποινές και επιπλήξεις από το δικαστήριο για γκράφιτι στα Χανιά

Ενοχος με 4 μήνες φυλάκιση κρίθηκε ένας ενήλικος Χανιώτης απο τους 15 που κατηγορούνταν για φθορά δημόσιας περιουσίας με γκράφιτι και υπογραφές.

Το μονομελές πλημμελειδικείο έκρινε οτι διαπιστώθηκε απο την ακροαματική διαδικασία ευθύνη για ένα εκ των τοτε ενηλικων κατηγορουμένων για φθορά σε δημόσια κτήρια ενώ σε 8 τότε ανηλίκους επέβαλλε επιίπληξη.
Οι ποινές ειναι εφέσιμες. Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη 4 εκ των κατηγορουμενων για γκραφιτι.

Διευκρινίζεται ότι η καταδίκη αφορά γκράφιτι όχι στο πάρκινγκ και σε σχολεία που είχε δοθεί άδεια, αλλά σε άλλους δημόσιους χώρους.

Νωρίτερα, το μεσημέρι είχει διακοπεί η δίκη για τα γκράφιτι «λόγω αυθάδειας του μάρτυρα κατηγορίας» όπως είπε ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης οι κατηγορούμενοι ενήργησαν μετα από πρόσκληση δημόσιων φορέων (Δήμος και σχολεία κα.) για να κάνουν τα γκράφιτι σε ελεύθερες επιφάνειες τους. Επίσης αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Ο πολίτης, με βάση τις καταγγελίες του οποίου δικάζονται οι 15, στην κατάθεση του ανέφερε πως κατέθεσε αίτημα για ακύρωση της διαδικασίας και ζήτησε νέα εισαγγελική έρευνα οπου θα κριθούν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν.

Στην κατάθεση του είπε πως θα έπρεπε να εκδικάζονται 70 άτομα που ευθύνονται για φθορές λογω γκραφιτι σε δημόσια κτήρια της πόλης των Χανίω ενω ανέφερε οτι τα γκράφιτι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε δημόσια κτήρια.

Ο μάρτυρας είπε επίσης οτι οι κατηγορούμενοι πέρα απο τα γκραφιτι που έκαναν με άδειες, έχουν κάνει πολλά γκραφιτι σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Ανέφερε πως από την δράση των κατηγορουμένων προκλήθηκαν ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ τις οποίες και επιβαρύνονται πολίτες ενω μίλησε και για προσπάθεια θρησκευτικού προσηλυτισμού.

Μαλιστα ζήτησε την εξαίρεση του Εισαγγελέα έδρας μιλώντας για αμεροληψία γιατι όπως είπε είχε αρχειοθετήσει παλιότερες υποθέσεις. Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω αυθάδειας του μάρτυρα, όπως είπε ο Πρόεδρος.

haniotika-nea.gr