Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Όπως έγινε γνωστό, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαΐου.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνθέτης, ο οποίος είχε βραβευθεί με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς», νοσηλευόταν, τον τελευταίο καιρό, με κορωνοϊό, σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα πρώτα χρόνια και η αγάπη για τη μουσική

Ήταν μόλις 4 ετών όταν άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μουσικές και δύο χρόνια μετά, έδωσε την πρώτη του παράσταση δημόσια χωρίς να έχει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στη μουσική. Παρ’ όλο που τόσο οι γονείς του όσο και οι δάσκαλοί του τον πίεζαν να ασχοληθεί με τη μουσική, εκείνος ήθελε να ανακαλύπτει μόνος του τον μαγικό κόσμο που ανοιγόταν μπροστά του καλλιτεχνικά.

Κάποτε βέβαια τους άκουσε και άρχισε να σπουδάζει το αντικείμενο, αποκτώντας γνώσεις στην κλασική μουσική, τη ζωγραφική αλλά και τη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου όπως ήταν το πλήρες όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis για τη μοναδική μουσική του και τις συνθέσεις στηνηλεκτρονική, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρική μουσική και μάλιστα θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν το Όσκαρ που κατέκτησε για τη μουσική του στην ταινία Οι δρόμοι της Φωτιάς το 1982.

Φυσικά, έχει περάσει στην… ιστορία για τις μουσικές συνθέσεις του σε πολύ γνωστές ταινίες όπως τα Blade Runner, 1492: Χριστόφορος ΚολόμβοςΑλέξανδροςΕλ Γκρέκο κ.ά.

Από τις συνεργασίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το έργο του Μυθωδία επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.