Περίεργο περιστατικό σε Δημοτικό Σχολείο των Χανίων: Γονείς εισέβαλαν συνοδεία αστυνομικών!

Περίεργο περιστατικό σε Δημοτικό Σχολείο των Χανίων: Γονείς εισέβαλαν συνοδεία αστυνομικών!

Ένα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Δημοτικό Σχολείο Βαρυπέτρου. Όπως αποκάλυψε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων Χανίων, γονείς συνοδεία αστυνομικών εισέβαλαν στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, οι γονείς, που φέρονται να έχουν πρόβλημα με την παρουσία ενός συγκεκριμένου μαθητή στο σχολείο, συνοδεύονταν από αστυνομικό, η οποία ζήτησε τα στοιχεία του Διευθυντή, αλλά και των γονέων του συγκεκριμένου παιδιού.

Όπως είναι προφανές και όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Συλλόγου, μια τέτοια ενέργεια είναι ξεκάθαρα παράνομη και αυθαίρετη, ενώ γίνεται λόγος για «επίδειξη ισχύος» από ομάδα γονέων του σχολείου.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή του Δημοτικού, Καλλιβρετάκη Δημήτρη, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιστατικό:

«Όλα είναι όπως τα αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων. Ήταν ένας ξεκάθαρος εκφοβισμός, αφού η αστυνομία μπήκε αυθαίρετα στο σχολείο, με επικεφαλής και συνοδεία γονέων. Αντίστοιχο περιστατικό με τους ίδιους γονείς είχε προηγηθεί και με προπηλακισμό δασκάλας.»

Αφορμή για όλη την ένταση, όπως σχολίασε, αποτελεί η μεταγραφή ενός μαθητή με ιδιαιτερότητες την φετινή χρονιά και ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμα να ενταχθεί στο νέο του σχολείο. Οι συγκεκριμένοι γονείς, παρά τις διαβεβαιώσεις των δασκάλων οτι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, παραμένουν αδιάλλακτοι και συνεχίζουν με τέτοιες πρακτικές.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων:

«Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Βαρύπετρου ομάδα γονέων, η οποία συνοδεύονταν από δύο ένστολους αστυνομικούς που επέβαιναν σε περιπολικό της αστυνομίας και συνοδευόμενοι από βαθμοφόρο της ΕΛΑΣ κατά δήλωσή της , η οποία φορούσε πολιτικά εισέβαλε στο χώρο του σχολείου ζητώντας τα στοιχεία του Διευθυντή, καθώς και τα στοιχεία κηδεμόνα μαθητή που σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη
δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο. Η ομάδα των γονέων λειτουργούσε σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς.

Η είσοδος των αστυνομικών στο σχολείο ήταν αυθαίρετη και παράνομη, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία προειδοποίηση και δεν επέδειξαν προηγουμένως κάποιο έγγραφο που να αποδείκνυε την νόμιμη παρουσία τους στο χώρο. Καταχράστηκαν την εξουσία τους, χρησιμοποιώντας τη συγγενική σχέση ορισμένων από αυτούς με γονέα του σχολείου. Η παρουσία τους στο χώρο του σχολείου δεν δικαιολογούνταν καθώς δεν τελούνταν εκείνη την ώρα κάποιο αδίκημα. ώστε να επιληφθούν άμεσα. Στόχος τους ήταν να εκφοβίσουν το
σχολείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί μερίδας των γονέων.

Η εισβολή, όμως, αυτή ήταν ταυτόχρονα αυθαίρετη και παράνομη και από την μεριά των γονέων, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και μέλη του ΔΣ του συλλόγου γονέων του συγκεκριμένου σχολείου. Η στάση τους είναι και ηθικά επιλήψιμη Φτάνει πια!!

Αυτές οι συμπεριφορές επίδειξης ισχύος από την πλευρά ορισμένων είναι βαθύτατα αντιδραστικές και αντιπαιδαγωγικές. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρεμβάσεις και εισβολές, όπως η συγκεκριμένη, όχι μόνο διαταράσσουν την ηρεμία του σχολείου, αλλά καταστρέφουν το παιδαγωγικό κλίμα που πρέπει να επικρατεί σε αυτό, βλάπτοντας το σύνολο των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών όσων τις υιοθετούν.

Κανείς εξωσχολικός παράγοντας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει την απομάκρυνση μαθητή από σχολείο. Η απαίτηση αυτή αποτελεί την πιο άθλια και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο σύνολο των μαθητών και των γονέων τους.

Όσοι νομίζουν ότι με τον ατομικό τους τσαμπουκά και τη χρησιμοποίηση των οικογενειακών τους διασυνδέσεων προστατεύουν τα δικά τους παιδιά κάνουν λάθος. Αποτελούν μειοψηφίες που λειτουργούν χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας των γονέων και αμαυρώνουν
την εικόνα του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν τόσο σε μαθησιακά ζητήματα όσο και σε αυτά που προκύπτουν από την συμπεριφορά του συνόλου των μαθητών. Οι διενέξεις μεταξύ των μαθητών και οι μη επιτρεπτές συμπεριφορές αποτελούν τμήμα της καθημερινότητας της σχολικής και της κοινωνικής ζωής τους. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί παιδαγωγικό και όχι αστυνομικό έργο. Κανένας αυτόκλητος προστάτης δεν έχει δικαίωμα να υποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς στο
ρόλο αυτό.

Τόσο στην περίπτωση του σχολείου στο Βαρύπετρο όσο και σε πληθώρα αντίστοιχων περιπτώσεων, οι εκπαιδευτικοί λειτουργούν με επαγγελματισμό και επιστημονική προσέγγιση ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών και του σχολείου, στο οποίο υπηρετούν. Καμία εισβολή γονέων, κανένας τραμπουκισμός, καμία εκφοβιστική συμπεριφορά, από τον οποιονδήποτε, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο του εκπαιδευτικού πολύ δε περισσότερο να του επιβάλλει τι πρέπει να κάνει στην τάξη και στο σχολείο.

Χρειάζεται για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε ότι δεν φταίνε τα παιδιά ούτε οι εκπαιδευτικοί για τη διάλυση των εκπαιδευτικών δομών. Η έλλειψη στήριξης του εκπαιδευτικού έργου από την πλευρά του υπουργείου παιδείας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους.

Η θέση των γονέων πρέπει να είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικευμένου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, δημιουργία κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και δημόσια χρηματοδότηση, για να μπορούν τα σχολεία να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών.

Απέναντι σε αυτά τα διλήμματα οι διοικητικοί θεσμοί και η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά δεν μπορεί να έχει ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και να καταγγέλλουν άμεσα κάθε αντίστοιχο περιστατικό.

 Θα παρέχουμε κάθε συνδικαλιστική και σε περίπτωση που χρειαστεί νομική στήριξη.
 Οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν θα περάσουν.
 Κάτω τα χέρια από τα σχολεία.»

zarpanews.gr