Πάσχα στο χωριό, μετά από δύο χρόνια -«Μάσκα παντού και τεστ πριν φύγετε», τι συμβουλεύουν ειδικοί

Πάσχα στο χωριό, μετά από δύο χρόνια -«Μάσκα παντού και τεστ πριν φύγετε», τι συμβουλεύουν ειδικοί

Πάσχα στο χωριό φέτος μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Αλλά με μέτρα, καθώς αυτά θα αρθούν αμέσως μετά, με τους ειδικούς να συστήνουν προσοχή.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια το Πάσχα ήταν ιδιαίτερο, οι μετακινήσεις εκτός νομού δεν επιτρέπονταν, τα καταστήματα ήταν κλειστά, εμπορικά και εστίαση, υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, οι μετακινήσεις γίνονταν με SMS και για συγκεκριμένους λόγους, ενώ το Πάσχα του 2020 ήταν ακόμη πιο ζοφερό. Τότε το Πάσχα είχε ουσιαστικά εορταστεί… στα μπαλκόνια. Οι περιστάσεις ιδιαίτερες και δύσκολες με έναν άγνωστο τότε ιό για τον οποίο δεν υπήρχε θεραπεία και εμβόλιο.

Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, με το εμβόλιο να έχει αλλάξει συντριπτικά τις ισορροπίες. Μπορεί και πάλι η παρουσία του κορωνοϊού να είναι ισχυρή, η πανδημία να είναι εδώ και να μην πρέπει να τη ξεχνάμε, αλλά η κανονικότητα έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό και τα ταξίδια είναι δυνατά εντός και εκτός Ελλάδας.

Πάσχα με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Έτσι, το Πάσχα φέτος θα εορταστεί με τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή, επίδειξη πιστοποιητικών για είσοδο σε κλειστούς χώρους (εστίαση-εμπορικά) και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Πλεύρης: Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Οι ειδικοί ωστόσο συστήνουν προσοχή για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς είναι λογικό να υπάρξει συνωστισμός σε εκκλησίες, κεντρικούς δρόμους και λοιπές εκδηλώσεις. Και όλοι επιμένουν στη χρήση μάσκας. Το τόνισε άλλωστε και πριν δυο ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοινώνοντας το σχέδιο για την άρση των μέτρων από 1η Μαϊου και περιγράφοντας το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα. Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Γκάγκα: Αν παρουσιάσετε ύποπτο σύμπτωμα απομονωθείτε

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα χθες, επανέλαβε τα της χρήσης μάσκας το Πάσχα και θύμισε την ανάγκη να προστατέψουμε τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους και επανέλαβε ότι αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα πρέπει να απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας.

Παγώνη: Αν μετακινηθούμε, να κάνουμε ένα τεστ πριν φύγουμε
Στην προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας τις ημέρες του Πάσχα για να μην υπάρξει αναζωπύρωση αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώτας στο Mega, θέτοντας μια ακόμη παράμετρο, ως συμβουλή, για όσους μετακινηθούν, πριν φύγουν να κάνουν ένα τεστ.

«Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσοχή, ανεξάρτητα από το ότι πρέπει να πάμε στα χωριά μας και να διασκεδάσουμε, το πιο σημαντικό είναι να φοράμε μάσκα. Η σωτηρία μας είναι η μάσκα σε αυτή τη φάση. Στον Επιτάφιο, στην Ανάσταση ή όπου άλλου πάμε και έχει κόσμο, να φοράμε μάσκα. Πριν φύγουμε, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα τεστ, για σεβασμό κυρίως προς τους άλλους ανθρώπους», ανέφερε αρχικά.

«Η Πολιτεία είπε ότι απο 1η Μαΐου δεν θα έχουμε μέτρα. Ο κόσμος το περίμενε, και σίγουρα δεν έπρεπε να ειπωθεί τόσο νωρίς όσο ειπώθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο κορονοϊός, έχουμε δύο δείκτες που είναι ανεβασμένοι ακόμα, μπορεί να μειώνονται, αλλά είναι υψηλοί», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα εμβολιασμού για 4η φορά όσων είναι άνω των 60 ετών.

«Η 4η δόση είναι ανεξάρτητη από τα μέτρα, η 4η δόση θα πρέπει να γίνει στους πολίτες άνω των 60 ετών. Δεν θα πρέπει να κάνει ο καθένας τον γιατρό μόνος του, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την προστασία από την βαριά νόσο. Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες, οι επιστήμονες βλέπουν τα επιστημονικά δεδομένα που καθορίζουν ποιος θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida