Παρελθόν οι σκαλωσιές της Ανατ. Τάφρου των Χανίων

Παρελθόν οι σκαλωσιές της Ανατ. Τάφρου των Χανίων

Παρελθόν οι σκαλωσιές της Ανατ. Τάφρου των Χανίων

Στην “ιστορία” θα περάσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα οι σκαλωσιές του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου των Χανίων,καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατα την σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την άμεση διάλυση του θεάτρου.

Παράλληλα το ΚΑΣ ενέκρινε την μελέτη για την κατασκευή στην ίδια ακριβώς θέση ενός “χωμάτινου” θεάτρου το οποίο θα έχει χαμηλότερο ύψος και θα είναι εναρμονισμένο με το μνημείο των Βενετσιάνικων τειχών.

Το νέο θέατρο θα δημιουργηθεί με χώμα το οποίο θα προέρχεται απο τις εκσκαφές για την ανάδειξη και ανάπλαση της Δυτικής τάφρου.

Το χώμα θα μεταφέρεται απο την Δυτική στην Ανατολική τάφρο, θα συμπιέζεται και θα δημιουργηθούν αναβαθμίδες όπου θα τοποθετηθούν τα καθίσματα των θεατών.

Το ύψος του νέου θεάτρου δεν θα ξεπερνά το ύψος των δρόμων (της τάφρου) ενώ σύμφωνα με την μελέτη θα έχει περίπου την ίδια χωρητικότητα θεατών.

Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Δήμου Χανίων, ενώ,σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ και το νέο θέατρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, έως ότου ο Δήμος Χανίων αποκτήσει ένα καινούργιο θέατρο (στην περιοχή των Αγ.Αποστόλων;) για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι σκαλωσιές του θεάτρου της Ανατ.Τάφρου των Χανίων στήθηκαν το 1990 προκειμένου να υπάρξει κατάλληλος χώρος για την συναυλία που είχε δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο απο την Μάχη της Κρήτης.

Όμως, τα επόμενα χρόνια, και καθώς στα Χανιά δεν υπήρχε άλλος χώρος για θερινές εκδηλώσεις (πέραν του Εθνικού Σταδίου) το θέατρο δεν διαλύθηκε, αλλά παρέμεινε αποτελώντας το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Χανιωτών και των επισκεπτών.

Με την λύση που δόθηκε και η οποία εγκρίθηκε απο το ΚΑΣ, το θέατρο της Ανατ.Τάφρου, με διαφορετική πλέον μορφή, απο το φετινό κιόλας καλοκαίρι θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Χανίων.

ΠΗΓΗ Flashnews