Παίρνει παράταση το lockdown, σταδιακά η άρση μέτρων -Πώς θα είναι τα φετινά, ιδιαίτερα Χριστούγεννα

Παίρνει παράταση το lockdown, σταδιακά η άρση μέτρων -Πώς θα είναι τα φετινά, ιδιαίτερα Χριστούγεννα

Λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους ότι το ενδεχόμενο της άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου είναι αδύνατο λόγω της πορείας της επιδημίας στη χώρα, η οποία μετά τη λήψη των μέτρων δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη καθώς κρούσματα και διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα δεδομένα ωστόσο θα εξεταστούν στη σύσκεψη που θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τους κ. Κικίλια, Χαρδαλιά, τη στιγμή μάλιστα που έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, γιορτές για τις οποίες ήδη χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το πώς θα γίνει η άρση του lockdown εκείνο το διάστημα.

Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των μέτρων

Την Τρίτη, πάντως, στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των ΥΠΕ (στην οποία ανακοίνωσε πως όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ της χώρας θα γίνουν αορίστου χρόνου) αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα αλλά και στον τρόπο που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Μια ακόμη ενθαρρυντική ένδειξη στη μάχη με την πανδημία είναι πως στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόνο μία ακόμη περιφέρεια, εκείνη της Λάρισας, εμφανίζει τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Φαίνεται λοιπόν πως πέφτει από το διψήφιο ποσοστό ο δείκτης θετικότητας, γεγονός που δείχνει πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης της διάδοσης του κορωνοϊού, ωστόσο εκείνο που εξακολουθεί να προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων (562), που συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αλλά και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, ο οποίος για μια ακόμη ημέρα χθες ήταν τριψήφιος (101).

Lockdown: «Δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου»

Η επιβεβαίωση ότι η άρση του lockdown δεν είναι δυνατή στις 30 Νοεμβρίου ήρθε χθες τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος είπε ότι «αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», όσο και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι χρειάζονται άλλες 10 μέρες για το σύστημα Υγείας, το οποίο δέχεται ήδη ασφυκτική πίεση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη συμπρωτεύουσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από την πτώση των κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε όλη τη χώρα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά περιμένουμε μεγαλύτερη πτώση τις επόμενες ημέρες. «Γιατί, κακά τα ψέματα, την πρώτη εβδομάδα αυτού του δεύτερου lockdown υπήρξε μια υπερβολική χαλαρότητα όλων μας, με περισσότερες μετακινήσεις, υψηλότερη κινητικότητα απ’ ό,τι δικαιολογούσε η κατάσταση», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι ένας αριθμός κρουσμάτων 300-400 ημερησίως θα μας επιτρέψει να συμβιώσουμε χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε στην πίεση το σύστημα Υγείας.

«Είμαστε μακριά ακόμη από αυτόν τον αριθμό», συνέχισε ο κ. Πέτσας και τόνισε ότι η χθεσινή μέρα και η σημερινή «θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες. Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας». Ειδικά για τα μητροπολιτικά κέντρα όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, είπε πως όταν υπάρχει εκεί διασπορά, είναι πιο εύκολο να επεκταθεί σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κ. Πέτσας είπε ότι στην εισήγηση των επιδημιολόγων δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των αιθουσών που ήταν περιορισμένη, αλλά η επιβάρυνση στην κοινότητα από τη μεταφορά του ιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί. «Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία, θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», συμπλήρωσε

Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την ανάγκη «να τηρούμε όλοι τα μέτρα» όσο διαρκεί το lockdown, «προκειμένου να πέσει το φορτίο και να μην υπάρχει κίνδυνος ταχείας διασποράς στην επόμενη φάση».

Στο στάδιο της άρσης του lockdown, «όταν θα επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας, δεν θα είναι ίδια τα πράγματα όπως πριν. Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα, ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας μετά από συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τη δυνατότητα μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, ερωτηθείς για ανθρώπους που θέλουν να δουν τους δικούς τους, ο κ. Πέτσας είπε: «Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό, αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. […] Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «το σχέδιο είναι να ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές. Σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ). Θα τηρούμε, φυσικά, αποστάσεις και περιορισμούς ατόμων όταν μιλάμε για τα εστιατόρια».

Τη Δευτέρα εξάλλου ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για το ίδιο θέμα τόνισε πως δεν είναι μόνο το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά το 2020, αλλά όλο το έτος, όπως τόνισε, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες ώστε να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών πάντως δεν είναι τυχαίες και έρχονται μετά τα στοιχεία για την επιδημία στη χώρα και τις εισηγήσεις που κάνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ότι «φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα», επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων. Συγκεκριμένα, ο κ. Γώγος διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: iefimerida.gr