Ουρές από τα χαράματα για ταυτότητα «χωρίς τσιπάκι» – Αντιδράσεις από ιερωμένους και σωματεία (φωτο)

Ουρές από τα χαράματα για ταυτότητα «χωρίς τσιπάκι» – Αντιδράσεις από ιερωμένους και σωματεία (φωτο)

Λίστα αναμονής για ταυτότητα «χωρίς τσιπάκι» – Συρρέουν στα αστυνομικά τμήματα ξημερώματα

Όχι μόνο σπεύδουν στα Αστυνομικά Τμήματα για να βγάλουν ταυτότητα «χωρίς τσιπάκι», αλλά πιάνουν θέση ακόμη και από τις 5 τα χαράματα κάνοντας ουρές. Όλα αυτά, φυσικά, για όσους θέλουν να αλλάξουν την ταυτότητά τους όχι με την νέα, αλλά με τη συμβατική που δεν θα έχει το περίφημο «τσιπ», κερδίζοντας χρόνο μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Σύμφωνα με το GRTimes αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση στα τμήματα ασφαλείας από κόσμο που θέλει να ανανεώσει-αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες παλαιού τύπου, εξασφαλίζοντας έτσι μια 10ετία χωρίς το τσιπάκι που θα περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες. Οι ψηφιακές ταυτότητες θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πούλμαν μετέφερε προχθές καλόγριες από Μοναστήρι του νομού Θεσσαλονίκης, σε αστυνομικό τμήμα στην ανατολική πλευρά του νομού, προκειμένου να καταθέσουν μαζικά αιτήσεις για αντικατάσταση ταυτοτήτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να τις έχουν για μια δεκαετία, πριν αναγκαστούν τελικά να τις αντικαταστήσουν με τις νέες ψηφιακές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήθος κόσμου αντιδρά στην ψηφιακή μορφή που θα έχει η νέα ταυτότητα, είτε υποστηρίζοντας ότι θα παρακολουθείται διαρκώς, είτε κάνοντας λόγο για επίθεση κατά των Χριστιανών και «χάραγμα του αντίχριστου που επιβάλλεται από τη νέα τάξη πραγμάτων».

Μεγάλες ουρές

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάτρας, όπου σύμφωνα με το pelop.gr, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, δεκάδες άτομα είχαν υπογράψει μια άτυπη λίστα προτεραιότητας και περίμεναν υπομονετικά, όπως γίνεται κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα.

Την Τετάρτη, μια ημέρα μετά τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η άτυπη αυτή λίστα είχε 100 ονόματα. Τη Δευτέρα ξεπερνούσαν τα 130.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν και το Γραφείο Έκδοσης Ταυτοτήτων λειτουργούσε από τις 2:30 το μεσημέρι και μετά, πολλοί είχαν πάει από τις 5 τα ξημερώματα, για να πιάσουν σειρά.

Μάλιστα αξιωματικός υπηρεσίας προσπαθούσε να πείσει τους περίπου 50 συγκεντρωμένους πολίτες, ότι θα ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι, από δύο αστυνομικούς που βρίσκονταν σε βάρδια.

Ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στην Κοζάνη, έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, όπου σύμφωνα με το kozanimedia, κάποιοι εξ αυτών ξενύχτησαν στην είσοδο, φτάνοντας στη… 1 και στις 2 το πρωί, προκειμένου να πιάσουν σειρά.

Ιερές αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες

Αντιδράσεις όμως προβάλλονται τόσο από ιερωμένους, όσο και από Ορθόδοξα Σωματεία, 22 εκ των οποίων θέτουν θέμα απόλυτης καταπάτησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, θέμα εθνικής ασφάλειας και θέμα πίστης, καθώς «η αριθμοποίηση του προσώπου και ἡ καταπάτηση της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου που είναι εικόνα Θεού καὶ ἡ παρουσία τοῦ δυσώνυμου ἀριθμού 666 στά νέα δελτία ταυτότητος, ὅλα ἀσύμβατα προς την Χριστιανική πίστη».

Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που ειδικά τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που προστρέχουν στα τμήματα Ασφαλείας για να προλάβουν τις παλαιές ταυτότητες, με κάποιους μάλιστα να ζητούν και πληροφορίες για τα παιδιά τους που θα πρέπει να βγάλουν για πρώτη φορά ταυτότητα μετά τον Σεπτέμβριο.

Για το θέμα των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων είχαν συνάντηση εξάλλου στα τέλη Ιουλίου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ ενώ συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον μητροπολίτη Σερρών, Θεολόγο, οι οποίοι, εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησαν διευκρινήσεις για τις νέες ταυτότητες.

Όπως είχε τονίσει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μηταράκης «… τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Σωματείων:

«Καλούμε τον Ελληνικό λαό να μη βιαστεί να παραλάβει την νέα ταυτότητα»

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία από όλη την Ελλάδα που υπογράφουν το κείμενο αυτό, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για την προαναγγελλόμενη κυκλοφορία ηλεκτρονικών (ψηφιακών) ταυτοτήτων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έπειτα από περίπου 40 χρόνια σταθερής λαϊκής αποδοκιμασίας και απόρριψης παρομοίων κυβερνητικών προσπαθειών.

Ως πιστά μέλη τής Εκκλησίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στις συνοδικές αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (1993, 2626/1997, 2641/1998) και στην παρακαταθήκη των συγχρόνων σεβασμίων και αγίων Γερόντων, οι οποίοι μας συνέστησαν να μην παραλάβουμε καμία τέτοιου είδους ταυτότητα, με την οποία, όπως εξηγούμε παρακάτω, παραδίδουμε μετά βεβαιότητας τη θεόσδοτη ελευθερία μας στο ψηφιακό κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ιερά Σύνοδος σε ανακοινωθέν της κατά την 17η Νοεμβρίου 2010 διεμήνυσε ότι «ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὑποχρεωμένη νά διαφυλάττει τήν ἐλευθερία τοῦ προσώπου καί νά ὑπερασπίζεται τήν ἀκεραιότητα τῆς πίστεως. Γι’ αὐτό: α) ἡ ”Κάρτα τοῦ Πολίτη” δέν πρέπει νά περιέχει κατ’ οὐδένα τρόπο, ἐμφανῆ ἤ ἀφανῆ, τόν ἀριθμό ”666” β) ἐπίσης κατ’ οὐδένα τρόπο πρέπει μέ αὐτή νά παραβιάζονται οἱ προσωπικές ἐλευθερίες».

Είναι αναπόφευκτο το απαράδεκτο της παραβιάσεως των προσωπικών ελευθεριών από την επιβολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας καθώς ως άμεσες συνέπειές της ακολουθούν η αριθμοποίηση, το ψηφιακό φακέλωμα, και κυρίως η παντοδυναμία του κράτους απέναντι στον πολίτη, ο οποίος όπως μας έχουν δείξει άλλες εμπορικές ψηφιακές εφαρμογές, εύκολα υποκύπτει στο να εκχωρήσει τη ζωή και την ελευθερία του, για λίγη ψηφιακή ευκολία. Είναι αποδεδειγμένο τεχνολογικά ότι η ιχνηλάτηση των ενεργειών κάθε ατόμου, και η δυνατότητα ενεργοποίησης της παρακολούθησής του, είτε με την ίδια την ταυτότητα μέσῳ των οιωνδήποτε σημείων ταυτοποίησης, είτε με την παράλληλη χρήση εφαρμογών κινητού τηλεφώνου τύπου “COVID-pass” ή “Gov.gr Wallet”, θέτει τα θεμέλια για την 24ωρη παρακολούθηση του πολίτη. Η δε προάσπιση της ελευθερίας των ανθρώπων συνιστά θεμελιώδες έργο της Εκκλησίας, η Οποία ως Μητέρα ενδιαφέρεται για όλες τις εκφάνσεις του βίου των τέκνων Της.

Παράλληλα δεν μας διαφεύγει η μεγάλη εικόνα. Τα επιμέρους προσωπικά δεδομένα καθενός πολίτη όσο ασήμαντα και να είναι, όταν συλλέγονται από όλους τους πολίτες συνολικά και αποθηκεύονται στις τεράστιες βάσεις δεδομένων που θα σχηματισθούν, είναι χρυσός στα χέρια αυτών που μέσα από την εξόρυξη και την μαζική επεξεργασία δεδομένων (data mining και data crunching) θα μπορούν να διαπιστώνουν, να προβλέπουν και φυσικά να ελέγχουν ακόμη και συμπεριφορές του γενικού πληθυσμού. Το ζήτημα λοιπόν δεν μας αφορά μόνο ως άτομα, ως πρόσωπα. Μας αφορά ως κοινωνία, ως Έθνος. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις βάσεις δεδομένων; Εμείς θα μπορούμε; Μόνο το κράτος; Ιδιώτες; Τρίτες χώρες; Ποιος θα μπορεί να τις επεξεργαστεί; Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αναφέρει τίποτε. Δεν δείχνει να προβληματίζεται ούτε καν να νοιάζεται για κάτι από αυτά.

Για εμάς τίθενται καθαρά α) θέμα της απόλυτης καταπάτησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, β) θέμα εθνικής ασφάλειας και το σημαντικότερο γ) θέμα πίστης: η αριθμοποίηση του προσώπου και η καταπάτηση της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου που είναι εικόνα Θεού – με σαφέστατες εσχατολογικές διαστάσεις – ασύμβατες προς την Χριστιανική πίστη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις θρησκευτικές ευαισθησίες και τις εν γένει ανησυχίες του Ελληνικού λαού και να αναιρέσει την έκδοσή της.

Αντιπροτείνουμε την έκδοση νέων χάρτινων ή πλαστικών – μη ηλεκτρονικών – ταυτοτήτων με υψηλή τεχνολογία υδατογραφημάτων που να εξασφαλίζουν την αυθεντικότητά τους και να μηδενίζουν πρακτικά την δυνατότητα παραχάραξής τους, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη αναταραχή πού θα δημιουργηθεί στην κοινωνία σέ περίπτωση έκδοσης και υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Καλούμε, επιπλέον, την Κυβέρνηση να μην προσδώσει στην ταυτότητα καμία άλλη χρήση πέραν της ταυτοποίησης και σε καμία περίπτωση να μην την αναγάγει σε κάρτα δικαιωμάτων και «κλειδί» του πολίτη για την ψηφιακή διακυβέρνηση, γεγονός που θα καταστήσει τον πολίτη δέσμιο του ψηφιακού κράτους και τα δικαιώματά του εξαρτώμενα από τις διαθέσεις της κάθε κυβέρνησης στην καλύτερη περίπτωση. Ο σκεπτικισμός απέναντι στην ηλεκτρονική ταυτότητα δεν είναι δείγμα οπισθοδρόμησης. Είναι απόδειξη ότι οι Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επαγρυπνούμε για την Πίστη μας, την Πατρίδα μας και την Δημοκρατία. Δεν είμαστε οι μόνοι. Αρκεί κανείς να εξετάσει τον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει τις ηλεκτρονικές ταυτότητες ή που τις έχουν απλά προαιρετικές. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, είναι μερικές μόνο από τις χώρες όπου η ταυτότητα δεν είναι υποχρεωτική στους πολίτες. Οι πολίτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες δεν έχουν καν ταυτότητα.

Καλούμε, τέλος, τον Ελληνικό λαό, να μη βιαστεί να παραλάβει την νέα ταυτότητα και να επαγρυπνεί για την πνευματική του ελευθερία, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα συμβατικά μέσα ταυτοποίησης και να αποφεύγει παντελώς όλα τα αντίστοιχα ψηφιακά μέσα ταυτοποίησης, είτε σε μορφή έξυπνων εφαρμογών τύπου Gov.gr Wallet είτε σε μορφή κάρτας-ταυτότητας που σχεδιάζει η κυβέρνηση να υλοποιήσει.

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία

Αδελφότης Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Άγιος Ραφαήλ»

Διδασκαλείο «Δημήτριος Παναγόπουλος»

Εθνικοί Φύλακες

Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)

Ένωση Επιστημόνων Γυναικών

Εστία Πατερικών Μελετών

Ορθόδοξος Ιεραποστολική Αδελφότης «Αγία Φοίβη»

Ορθόδοξος Ιεραποστολική Αδελφότης «Οσία Ξένη»

Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Άγιος Δαμιανός Οσιονεομάρτυς»

Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης»

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)

Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)

Παρακαταθήκη

Σύλλογος «Η Αγία Εμμέλεια»

Σύλλογος «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης»

Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων

Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)

Σωματείο Προάσπισης Αναφαίρετων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ΑΣΠΙΔΑ»

Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»

Χριστιανική Ένωση Γονέων Θεσσαλονίκης

Χριστιανική Φοιτητική Ένωση (Χ.Φ.Ε.)