Όχι άλλα λευκά φέρετρα…

Όχι άλλα λευκά φέρετρα…

Μετά από 2,5 χρόνια καραντίνας στα Χανιά, η «κατάρα» με τα τροχαία είναι πάλι εδώ και μάλιστα πολύ βαρύτερη…

22 χρονών, 20, 18, 15 χρονών… Αγόρια και κορίτσια που αντί να σπουδάζουν, να φλερτάρουν, να ταξιδεύουν, να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν, να παίρνουν τις ζωές στα χέρια τους… Καταλήγουν νεκρά, στον βωμό της ασφάλτου.

Γονείς θάβουν τα παιδιά τους, η εντατική γεμάτη πιτσιρίκια, νέοι άνθρωποι τραυματίζονται βαριά, αλλάζει όλη τους η ζωή…

Ως πότε;

Τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση για τον τόπο μας, δεν είναι στατιστικά στοιχεία, δεν είναι φιλολογικός προβληματισμός… είναι ένα καθημερινό έγκλημα που συντελείται στους δρόμους, παίρνει ζωές και βυθίζει σε ισόβιο πένθος τις οικογένειες.

Οι αρμόδιοι συγκινούνται;

Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, αστυνομικοί διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης, είναι η ώρα να πάρετε πρωτοβουλίες, δεν αρκούν πλέον τα «συλλυπητήρια».

Βάλτε την κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, στελεχώστε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και κάντε τις επισκέψεις υποχρεωτικές για όλα τα σχολεία βάσει προγράμματος.

Στείλτε στα σχολεία φίλους και συγγενείς θυμάτων, στείλτε θύματα τροχαίων που έχουν επιζήσει να μιλήσουν στα παιδιά, σε όλα τα παιδιά, σε πόλεις και σε χωριά.

Πολεμήστε με όλες σας τις δυνάμεις και όχι με δηλώσεις και ανακοινώσεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τις κούπες και τις υπόλοιπες ανοησίες που επιβάλλονται σαν δήθεν έθιμα σε μερίδα της νεολαίας.

Φροντίστε για την οδική ασφάλεια: Βάλτε στους δρόμους φώτα, κάντε παρεμβάσεις στις υποδομές, στείλτε αστυνομία.

Τιμωρήστε παραδειγματικά όποιον πίνει και οδηγεί. Τόσο σκληρά ώστε να μην ξαναπιεί και να το πει και στους φίλους τους, να μην πιούν ούτε αυτοί. Σκληρά και κυρίως αμετάκλητα.

Τιμωρήστε και όσους σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους.

Επενδύστε στις καμπάνιες για την επικίνδυνη οδήγηση, τόσες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν κάνει πριν από ‘μας. Τόσα χρήματα «φεύγουν» όταν είναι για τουρισμό, για προβολή, για εκδηλώσεις… Όσο ακριβή και αν είναι μια εκστρατεία θα «τα βγάλει τα λεφτά της» αρκεί να είναι συντονισμένη και με σχέδιο.

Επιτέλους συνεργαστείτε, πάρτε το θέμα σοβαρά, λύσεις υπάρχουν βρείτε τρόπο να τις εφαρμόσετε.

Το χρωστάτε στην κοινωνία…

Φωτο αρχείου από το θανατηφόρο τροχαίου που έγινε το Σεπτέμβριο του 2021 –  Ο Οδηγός του κόκκινού αυτοκινήτου ήταν μεθυσμένος αλλά δεν δικάστηκε ποτέ… Ο οδηγός στο λευκό κλουβάκι καταγγέλλει ότι υπάρχουν ηθική αυτουργοί και δεν δικάζονται   

Χανιά: Νέα τραγωδία στην εθνική – Δυο νεκροί μετά από καραμπόλα (φωτο)

zarpanews.gr