Ο Χανιώτης γιατρός που έσωσε 25χρονη μητέρα στο Λίβερπουλ

Ο Χανιώτης γιατρός που έσωσε 25χρονη μητέρα στο Λίβερπουλ

Χανιώτης νευροχειρουργός έσωσε νεαρή μαμά με όγκο στον εγκέφαλο, έπειτα από μια δύσκολη εγχείρηση που διήρκησε έξι ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H είδηση έγινε γνωστή στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης όταν η 25χρονη μητέρα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου ενώ κρατούσε αγκαλιά το παιδί της και διακομίστηκε από πολίτες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λίβερπουλ Walton Centre

Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Χανιώτης διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Μανώλης Ιωαν. Χαβρεδάκης.

Οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν συνέντευξη της νεαρής Βρετανίδας Τζένιφερ Ντόριαν, ​​από το Σάουθπορτ, η οποία  ανακάλυψε ότι τα προβλήματα κατάθλιψης που αντιμετώπιζε από την εφηβεία προκαλούνταν από τον όγκο στον εγκέφαλο.

Όπως εξήγησε, όλα ξεκίνησαν όταν ενώ περπατούσε σε δρόμο του Λίβερπουλ, με τον γιο της Θίοντορ, έπεσε στο έδαφος και περαστικοί έσπευσαν να τη βοηθήσουν.

Η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου εντοπίστηκε οίδημα στον εγκέφαλό της μετά από αξονική τομογραφία. «Νόμιζαν ότι η βλάβη πιθανότατα οφειλόταν στο χτύπημα στο κεφάλι μου όταν έπεσα, αλλά με κράτησαν για μαγνητική τομογραφία. Έφυγα και επέστρεψα στη δουλειά μετά από μερικές μέρες».

Η Τζένιφερ επέστρεψε στη δουλειά αλλά κατάρρευσε και πάλι στο δρόμο περιμένοντας το λεωφορείο. Μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο και τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψαν έναν μικρό όγκο στον εγκέφαλο.

Τότε η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο Walton Centre στο Λίβερπουλ και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που διήρκησε έξι ώρες για την απομάκρυνση του όγκου.
Όπως ανέφερε η ίδια σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης: «Δεν δίστασα να κάνω την εγχείρηση. Μου είπαν ότι χωρίς εγχείρηση, η όρασή μου μπορεί να είχε επιδεινωθεί, και ίσως να με άφηνε τυφλή, καθώς ο όγκος καθόταν στο οπτικό νεύρο μου. Τώρα μπορώ να δω ξανά το μωρό μου».

Η κρανιοτομή της Τζένιφερ ήταν επιτυχής και ανάρρωσε καλά από τη χειρουργική επέμβαση.

«Όταν επέστρεψα, ήμουν εξαιρετικά ευαίσθητη και δεν είχα περιφερειακή όραση, αλλά αυτό σταδιακά βελτιώθηκε. Αμέσως, ένιωσα πως μια τεράστια πίεση στον εγκέφαλό μου είχε φύγει.

Αφού ανέκτησα την ισορροπία μου, ένιωσα ακόμα καλύτερα. Είχα την αίσθηση ότι ήμουν ένας καινούργιος άνθρωπος και μου δόθηκε ένας ανανεωμένος σκοπός στη ζωή» ανέφερε η νεαρή γυναίκα, προσθέτοντας: «Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλο το προσωπικό στο Walton που με φρόντισαν, ειδικά στον γιατρό μου Μανώλη Χαβρεδάκη, ο οποίος ήταν φανταστικός, με καθοδήγησε καθ’ όλη τη διαδικασία και με έκανε να νοιώθω άνετα».

Μια βιοψία του όγκου που έγινε μετά τη χειρουργική επέμβαση, επιβεβαίωσε ότι ο όγκος ήταν χαμηλού βαθμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Τον Φεβρουάριο, η Τζένιφερ ενώνει τη φωνή της με χιλιάδες άλλους ανθρώπους υποστηρίζοντας εράνους που θα συγκεντρώσουν χρήματα για την έρευνα πάνω στον καρκίνο του εγκεφάλου. Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο 16.000 άτομα το χρόνο διαγνώστηκαν με όγκο στον εγκέφαλο.

Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο Χανιώτης νευροχειρουργός του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Λίβερπουλ Μανώλης Χαβρεδάκης που έκανε την επέμβαση, ανέφερε ότι η εγχείρηση έγινε με την βοήθεια του νευροπλοηγού, του διεγχειρητικού μαγνητικού τομογράφου και της διεγχειρητικής ηλεκτροφυσιολογίας.
«Ευτυχώς όλα πήγαν καλά» σημείωσε, ο ίδιος.

haniotika-nea.gr