Νοσοκομείο Χανίων: Ζητάμε γιατρούς και δεν έρχονται!

Νοσοκομείο Χανίων: Ζητάμε γιατρούς και δεν έρχονται!

Απίστευτες ιστορίες με προκηρύξεις για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού να βγαίνουν άγονες λόγω…. κόστους διαβίωσης και απόστασης από την υπόλοιπη χώρα.

aeweb

Πρωί Τρίτης 18 Μαΐου. Χανιώτης πηγαίνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων λόγω τραυματισμού της κόρης του και έρχεται αντιμέτωπος με ένα σκηνικό που αποτελεί καθημερινότητα.

Περίπου 25 άτομα, να περιμένουν τον ορθοπεδικό ο οποίος τρέχει και δεν προλαβαίνει, ενώ προτεραιότητα δίνεται στα πλέον επείγοντα περιστατικά που διακομίζονται με ασθενοφόρα και όχι μόνο.

Και ο λόγος γίνεται για καθημερινότητα καθώς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων είναι σε εφημερία (πλήρη λειτουργία) 24 ώρες ημερησίως 365 ημέρες τον χρόνο.

Και ενώ την ίδια ώρα, η πρωτοβάθμια περίθαλψη εκτός Νοσοκομείου έχει σχεδόν εξαφανιστεί με όλους, να τρέχουν στα Επείγοντα.

«Να αφήσουν τους δρόμους και να κοιτάξουν το νοσοκομείο Χανίων λίγο… να προσλάβουν κανένα γιατρό και λίγο προσωπικό» ζητά ο Χανιώτης που ανέφερε στο Flashnews.gr, το περιστατικό.

«Ζητάμε γιατρούς και δεν έρχονται!» αναφέρει στο Flashnews.gr, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι έγινε προκήρυξη για πέντε παθολόγους και μόνο δύο ανταποκρίθηκαν ενώ οι τρεις θέσεις κηρύχτηκαν άγονες!

«Τώρα αναγκαστικά ζητάμε άμεσα επικουρικό παθολόγο και δεν έρχεται κανείς! Ξέρετε κάποιον που να ενδιαφέρεται;» μας λέει με απόγνωση ο κ. Μπέας.

Να σημειωθεί πως άγονες βγήκαν και προκηρύξεις για προσλήψεις ογκολόγου, παιδοψυχίατρου, ρευματολόγου, ενώ με αγωνία περιμένουν και το αν θα υπάρξει ανταπόκριση στην επικείμενη προκήρυξη πρόσληψης ορθοπεδικών.

Πάντως η απροθυμία ιατρών από την υπόλοιπη χώρα να εργαστούν στο Νοσοκομείο Χανίων και γενικότερα στην Κρήτη, δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Από παλιά οι ιατροί από την υπόλοιπη χώρα δεν ήταν πρόθυμοι να προσληφθούν στην Κρήτη κυρίως λόγω του ότι θεωρούσαν (και θεωρούν) ότι το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά υψηλό και επιπλέον υπήρχε και το θέμα της απόστασης από τους τόπους καταγωγής και τους οικείους τους.

Και σε ότι αφορά στο κόστος διαβίωσης, μετά το 2010 θα πρέπει να προστεθεί η μεγάλη μείωση των αμοιβών τους με αποτέλεσμα να προτιμούν την πρόσληψή τους σε Νοσοκομεία στην περιφέρεια στην οποία διαμένουν ή έστω στην στεριανή Ελλάδα.

Λύση ίσως θα μπορούσε να αναζητηθεί στην κατεύθυνση της χορήγησης κινήτρων προκειμένου να γίνουν πιο «δελεαστικά» τα Νοσοκομεία της Κρήτης και να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

flashnews.gr