Νέος ισχυρός σεισμός Ανατολικά της Κρήτης – 5,7 Ρίχτερ κοντά στην Κάρπαθο

Νέος ισχυρός σεισμός Ανατολικά της Κρήτης – 5,7 Ρίχτερ κοντά στην Κάρπαθο

Νέος ισχυρός σεισμός Ανατολικά της Κρήτης – 5,7 Ρίχτερ κοντά στην Κάρπαθο
explore Chania

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/1), στις 13:21:36, σε υποθαλάσσια περιοχή, νοτιοανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 10 χλμ., και επίκεντρο 71 χλμ. ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές των Δωδεκανήσων και της ανατολικής Κρήτης.

Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί σεισμός 5,1 Ρίχτερ στις 03:28 τα ξημερώματα στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, οι περισσότεροι σεισμοί είχαν μεγάλο εστιακό βάθος και «δεν έγιναν αντιληπτοί στα δύο νησιά δεδομένου ότι η απόσταση από το επίκεντρο ήταν μεγάλη» προσθέτοντας ότι η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων «ήταν προς την Αφρική».

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι σεισμοί αυτοί «σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, οι σεισμοί αυτοί στην περιοχή «είναι «προς τη θετική κατεύθυνση γιατί εκτονώνονται οι δυνάμεις στο υπέδαφος».

Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε με ανάρτησή του στο Facebook και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Παρακολουθώ από χτες μια σειρά δονήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που επεξεργάστηκα και δεν εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε κάτι μεγαλύτερο. Παρόλο που μερικές δονήσεις πλησιάζουν και μερικές έχουν υπερβεί τα 5 Ρίχτερ, είναι σε μεγάλη απόσταση περίπου 75 – 80 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα νησιά μας» έγραψε χαρακτηριστικά.