Νέο ωράριο καταστημάτων! – Aλλαγές σε εστίαση, λιανεμπόριο – Τα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα

Νέο ωράριο καταστημάτων! – Aλλαγές σε εστίαση, λιανεμπόριο – Τα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα

Σταθερή είναι η θέση της κυβέρνησης ότι οικονομία και κοινωνία δεν θα κλείσουν, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μια ημέρα μετά το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα κατά ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση δεδομένου ότι λειτουργούν οικονομία και κοινωνία.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς μίλησε για μια ανοδική πορεία με 900.000 κλεισμένα ραντεβού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένα, δήλωσε. Έκανε λόγο για τρία στάδια:

  • Χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ)
  • Χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με rapid test (λιανεμπόριο, εκπαίδευση, χώροι εργασίας, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι λατρείας). Στο δημόσιο θα υπάρξει κυλιόμενο ωράριο από τις 07.00 έως τις 21.30. Θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο.
  • Χώρους διασκέδασης και κλειστούς χώρους που η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους (εστίαση, σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια). Για τους ανήλικους δίνεται η δυνατότητα του self test.

Για την τρίτη δόση και τους άνω των 60 ετών από τις 13/12 θα λογίζονται ως «πλήρως εμβολιασμένοι» όσοι έκαναν την αναμνηστική δόση.

Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Κάποια απ’ αυτά ισχύουν ήδη.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

  • Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια
  • Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.