Μετά το λιανεμπόριο, σειρά παίρνουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με το «Πάσχα στο χωριό»

Μετά το λιανεμπόριο, σειρά παίρνουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με το «Πάσχα στο χωριό»

Μετά κόπων και βασάνων αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκίνησε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από χθες σε όλη τη χώρα πλην της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης. Οι έμποροι υποδέχθηκαν μετά από μακρά αδράνεια τους καταναλωτές ενώ οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν για τις αγορές τους.

Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, έστω με αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, δημιουργεί προσδοκίες ότι τα χειρότερα μένουν πίσω, ωστόσο ο κλάδος χαρακτηρίζει κρίσιμη τη στήριξη από πλευράς της Πολιτείας σε αυτήν την πολύ «ευαίσθητη» μεταβατική περίοδο. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα υποτονική ήταν η εμπορική κίνηση κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μέσω της μεθόδου των click away και click inside.

Παρά τα πρώτα βήματα χαλάρωσης, ωστόσο, του lockdown, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που κρίνει και τις αποφάσεις των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τον όποιο σχεδιασμό και την εκπεφρασμένη πρόθεση «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει», στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι πλέον να κάνουν βήματα προς τα πίσω, δηλαδή να αναστείλουν ακόμα και την εμπορική δραστηριότητα εάν τα δεδομένα από το επιδημιολογικό μέτωπο είναι αμείλικτα και δείξουν περαιτέρω έξαρση. Δεν είναι όμως, μόνο το λιανεμπόριο καθώς εδώ και μέρες σε ισχύ βρίσκεται ένα μείγμα μέτρων το οποίο επιτρέπει και τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τις οποίες το αποτύπωμα θα διαφανεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες αναμένουν τα όποια δεδομένα θα έχουν μέχρι τέλος εβδομάδας όταν και αναμένεται να δοθεί ή όχι το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των σχολείων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η προμήθεια των self tests τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός της εβδομάδας από τα φαρμακεία όλης της χώρας προκειμένου μαθητές και καθηγητές να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό εάν το επιτρέψουν οι επιστήμονες πρώτοι στα θρανία αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, «θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο». Όπως είπε, όμως, υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Πώς κινήθηκε η αγορά την πρώτη μέρα

«Η αγορά δούλεψε περισσότερο αναγνωριστικά σήμερα. Η κίνηση ήταν υποτονική όμως το μεγάλο στοίχημα ήταν να δοκιμαστούν στην πράξη τα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας αλλά και η διαδικασία των ραντεβού», σημείωνε από χθες στο protothema.gr και τον Στέλιο Μορφίδη ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε περιοδεύσει στους εμπορικούς δρόμους της πόλης συζητώντας με τους συναδέλφους του που ανέβασαν σήμερα ρολά. «Αυτή την περίοδο δεν περιμένει κανείς να έχει ουρές πελατών. Περισσότερο έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας προς την εορταστική περίοδο. Οπότε αφενός προέχει να παραμείνουμε ανοικτοί και αφετέρου να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας φτιάξει τις βιτρίνες μας, τοποθετώντας στις προθήκες νέα προϊόντα κοκ», σημείωνε ο κ. Καφούνης. «Απ’ αυτή την άποψη είχαμε μία καλή αρχή που θέτει τις βάσεις για το μέλλον με ανοικτά όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς και παντού, επιβεβαιώνοντας ότι το λιανεμπόριο είναι ασφαλές» κατέληξε.

Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Την ίδια ώρα, τεταμένη είναι η κατάσταση σε τρεις περιοχές της χώρας όπου το λιανεμπόριο παρέμεινε κλειστό μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή. Οι έμποροι ήταν αποφασισμένοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση, ωστόσο τελικά επικράτησε ηρεμία. Ορισμένοι, κυρίως στην Θεσσαλονίκη άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματά τους χωρίς να υποδέχονται πελάτες ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία να ανακαλέσει την απόφαση για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αμβλύνει τις διαφορές εμφανίστηκε χθες με ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων οι οποίες μένουν κλειστές μετά από κυβερνητική εντολή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ θα δοθεί (χωρίς κριτήριο τζίρου) στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και δραστηριοποιούνται σε κλάδους στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο, πλην της εστίασης που κατακαλύπτεται από άλλη δράση.

Η αποζημίωση θα μείνει στα ταμεία των επιχειρήσεων και η καταβολή της αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Η αποζημίωση θα διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Πάσχα στο χωριό

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακινήσεων εκτός νομών για το Πάσχα. Όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ, είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε «θα το δούμε», στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους.

Πληροφορίες πάντως που θέλουν τους εμβολιασμένους να μην υπόκεινται σε περιορισμούς για τις μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να μην διαψεύδονται αλλά δεν σχολιάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου σημειώνουν στο protothema.gr πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη», ενώ συμπληρώνουν πως «στην κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε, δεν επιθυμούμε να υπάρξει διαχωρισμός των πολιτών αλλά να διασφαλίσουμε πως με τις αποφάσεις μας δεν επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το πού βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο.  Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».

Ποια μέτρα ισχύουν

Από χθες οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, για να προβούν σε αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου, οφείλουν να στέλνουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορούν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ειδικότερα, πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το ανώτερο 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

www.protothema.gr