Με 36.500 ευρώ «καθάρισε» ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο Στάθη το 2016

Με 36.500 ευρώ «καθάρισε» ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο Στάθη το 2016

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς 20 ευρώ την ημέρα, για τον ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ και τη σύζυγό του – Δεν έδειξε διάθεση μεταμέλειας, κατηγόρησε το Μαμάτσειο νοσοκομείο για τον θάνατο του μικρού Στάθη και προανήγγειλε έφεση – Τι είπε για τη χρηματική εγγύηση που καλείται να πληρώσει ως τα τέλη του μήνα…

Τραγωδία: Ροτβάιλερ σκότωσαν 5χρονο αγοράκι!

Καταδικάστηκαν μεν, αλλά έπεσαν «στα μαλακά» ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ και η σύζυγός του, για την υπόθεση που τον Απρίλιο του 2016 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα τα σκυλιά διέφυγαν της προσοχής του, επιτέθηκαν σε ένα πεντάχρονο αγόρι που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού τους, έξω από την Κοζάνη και το τραυμάτισαν θανάσιμα.
Σε μια απόφαση που έχει προκαλέσει οργή, το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Κοζάνης επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στο ζευγάρι των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ, η οποία είναι μετατρέψιμη προς 20 ευρώ την ημέρα, ενώ υποχρεώνει τους δύο καταδικασθέντες να καταβάλλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ως χρηματική εγγύηση το ποσό των 10.000 ευρώ έκαστος. Με λίγα λόγια, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και η σύζυγός του, μπορούν με 36.500 ευρώ ο καθένας να εξαγοράσουν την ποινή τους και να κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο μικρός Στάθης από τη δική τους εγκληματική αμέλεια.

Στην απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνονται περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση τους δύο φορές την εβδομάδα στον Αστυνομικό τμήμα, την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και να μην έχουν στην κατοχή τους ζώο συντροφιάς.
Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, πάντως, ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ, σε δηλώσεις που έκανε, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια, ζητώντας… και τα ρέστα, για την ποινή που επιβλήθηκε σε εκείνον και τη σύζυγό του. Μάλιστα, κατηγόρησε τους χειρισμούς του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για τον θάνατο του αγοριού και τόνισε πως η οικονομική δυνατότητα εκείνου και της συζύγου του, δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τη χρηματική εγγύηση των 10.000 ευρώ έκαστος ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Πρώτη φόρα βλέπω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση που βγήκε σήμερα. Δεν είναι τόσο η ποινή που επέβαλαν αλλά τόσο ο τρόπος τον οποίον χρησιμοποίησαν μέσα στο δικαστήριο για να επιβάλουν αυτή την ποινή. Είναι εντελώς απαράδεκτο για την ελληνική δικαιοσύνη να έχει τέτοιους δικαστικούς λειτουργούς. Θα δικαιωθούμε στην έφεση γιατί τα λάθη του νοσοκομείου Κοζάνης ήταν εγκληματικά. Δεν είναι δυνατόν να παρακάμπεται η γνωμάτευση ενός εξέχοντα επιστήμονα, του Ματθαίου Τσούγκα, και να λαμβάνεται υπόψιν μία ατελής υποτιθέμενη γνωμάτευση του διευθυντή της χειρουργικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου. Τα μόνα έσοδα που έχω είναι η σύνταξή μου που ανέρχεται στα 1.250 ευρώ, ενώ η σύζυγός μου παίρνει 400 ευρώ. Το σπίτι μας είναι υπερχρεωμένο», ανέφερε, εξερχόμενος από το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης.

Εξοργιστική ήταν, ωστόσο, η απολογία της συζύγου του ιδιοκτήτη των σκυλιών, η οποία στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο: «Το παιδί όταν το πήρα στα χέρια μου είχε ένα πρόσωπο καθαρό, ένα δάγκωμα είχε στο λαιμό και η γνάθος ήταν άθικτη, καθώς και μια γρατζουνιά στο μάτι» και συνέχισε λέγοντας πως λυπάται πολύ που χάθηκε ένα παιδί αθώο, «που δεν είχε μια μάνα σωστή να το φροντίζει!».

«Το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση – Τα τραύματα θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση»

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο χειρουργός του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Μιχάλης Δουλγεράκης, ο οποίος αντιμετώπισε πρώτος το περιστατικό, κατέθεσε πως «είναι γελοίος όποιος λέει ότι το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να κλάψει στην κατάσταση που ήταν», προσθέτοντας «το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση, σχεδόν ημιθανές, με δυσκολία στην αναπνοή, απροσδιόριστο καρδιακό σφυγμό… βρισκόταν σε βαρύτατο σοκ. Αμέσως ξεκίνησε η ανάνηψη με όλα τα πρωτόκολλα στη βασική υποστήριξη ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στον αεραγωγό, δηλαδή στην αναπνοή»

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά λεπτομέρειες της κατάστσης, τονίζοντας πως «εξ αρχής θεωρήθηκε δύσκολη έως αδύνατη η διασωλήνωση, λόγω της βαρύτατης κάκωσης στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα και αποφασίστηκε η τραχειοτομία. Αυτό διήρκησε περίπου 15’… κατά τη διάρκεια και αφού είχε γίνει η τραχειοτομία υπέστη το παιδί καρδιακή ανακοπή. Στο τέλος έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά δυστυχώς το παιδί κατέληξε, μετά από τεταμένες κακώσεις στο στόμα και το κρανίο, με βλάβες ζωτικής σημασίας μη αναστρέψιμες.. Τα ζωτικά όργανα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, η έσω και η έξω σφαγίτιδα είχαν υποστεί μερική ρήξη. Αν υπήρχε ένας γιατρός στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση, θα μπορούσε να κλείσει τα τραύματα ώστε να σταματήσει την αιμορραγία…. Τα τραύματα του παιδιού θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση, όλοι σοκαριστήκαμε αλλά δεν φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό…όμως είμαστε άνθρωποι και γονείς και το όλο θέαμα ήταν συγκλονιστικό».

Το χρονικό της τραγωδίας

Η απίστευτη τραγωδία με θύμα τον πεντάχρονο εκτυλίχθηκε ανήμερα Πάσχα του 2016 στην περιοχή του Αργίλου. Το παιδάκι βρισκοταν σε φιλικό σπίτι με τη μητέρα του, όταν τα σκυλιά τα οποία ανήκουν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, επιτέθηκαν στο παιδί και το τραυμάτισαν σοβαρά στο πρόσωπο και στον λαιμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, τα σκυλιά έριξαν την περίφραξη του χώρου στον οποίο ήταν κλεισμένα και επιτέθηκαν στο αγόρι με μανία.

Ο πεντάχρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης από τη μητέρα του και ένα φιλικό πρόσωπο, ενώ ειδοποιήθηκε -από γείτονες- και η αστυνομία. Το παιδί χειρουργήθηκε και οι γιατροί έδωσαν για 45 λεπτά μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο, τα τραύματά του ήταν πολύ σοβαρά και δυστυχώς κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

ρεπορτάζ: πρώτο θέμα