«Αφρώδες» μέταλλο με άπειρες εφαρμογές

«Αφρώδες» μέταλλο με άπειρες εφαρμογές

Ενα υπερβολικά ισχυρό μεταλλικό υλικό, το οποίο απορροφά κραδασμούς υψηλής ισχύος, δημιούργησαν οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής την ιρανικής καταγωγής δρ Αφσάνεχ Ραμπιέι.

Το μυστικό του νέου υλικού κρύβεται στην αφρώδη υφή του η οποία του χαρίζει δυνατότητα συμπίεσης ως και 80%, χωρίς όμως να αλλοιώνεται το αρχικό του σχήμα. Σύμφωνα με τη δρ Ραμπιέι, η «απορροφητικότητα» του συγκεκριμένου υλικού θα μπορούσε να αποτρέψει την κατάρρευση κτιρίων λόγω σεισμού, ενώ θα μπορούσε να περιορίσει τα αυτοκινητικά ατυχήματα κατά την προσθήκη του σε συγκεκριμένα σημεία των οχημάτων, όπως π.χ. στους προφυλακτήρες.

Η αφρώδης μεταλλική επιφάνεια δεν αποτελεί νέα επινόηση.

Ωστόσο, κάνοντας τα μικροσκοπικά θυλάκια ακόμη πιο ενιαία, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλικό με μεγάλη ανθεκτικότητα και ελαστικότητα. « Η αναλογία ανθεκτικότηταςπυκνότητας του συγκεκριμένου υλικού είναι πολύ υψηλότερη από κάθε άλλη παρόμοια απόπειρα » δηλώνει η δρ Ραμπιέι.

Σύμφωνα με την ειδικό, το νέο υπερ-υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα προϊόντων, από προστατευτικά γιλέκα ως κτίρια, προφυλακτήρες αυτοκινήτων και τεχνητά μέλη.

 

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ