Lockdown τέλος για τους εμβολιασμένους – Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

Lockdown τέλος για τους εμβολιασμένους – Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

Η εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέπουν επιπλέον «ανάσες» ελευθερίας στους εμβολιασμένους πολίτες, ανοίγοντας τους τον δρόμο προς την κανονικότητα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

aeweb

Τέλος τα lockdown – Ελεύθεροι παντού οι εμβολιασμένοι – Τα νέα μέτρα

Οι ειδικοί θα εξετάσουν προσεκτικά, τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και θα αποφανθούν τι και πως μπορεί να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με γνώμονα πάντα την προάσπιση της δημόσιας Υγείας αλλά και τον έλεγχο της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.

Μέσα στην ημέρα, εκτός απροόπτου, θα γίνει εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την ηγεσία του υπουργείου, και στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη.

«Όπου βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος, χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας» σημείωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Πλεύρης. Τα περιοριστικά και όχι «τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Υγείας, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Τα μέτρα «ελευθερίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι εφικτή υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες η επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία και τις εξόδους για τους εμβολιασμένους. Με το 58,7% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο (το αντίστοιχο ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού διαμορφώνεται στο 65,8%) η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα οριζόντια μέτρα για όλους και ότι πρέπει να αρχίσουν να κινούνται και να διασκεδάζουν όπως προ πανδημίας όσοι έχουν εμβολιαστεί και θωρακιστεί έναντι της λοίμωξης covid.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί αν μπορούν να λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια άνευ ωραρίου και με μουσική υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους χώρους θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης, θα συζητηθεί η κατάργηση του ισχύοντος πλαισίου περί καθήμενων αποκλειστικά στα κέντρα διασκέδασης (που είναι αμιγείς χώροι, δηλαδή υπάρχουν εμβολιασμένοι θαμώνες) αλλά και η κατάργηση του «κόφτη» στην πληρότητα των χώρων εφόσον δέχονται μόνον εμβολιασμένους.

Επιπλέον, φαίνεται πως στο τραπέζι των μελών της Επιτροπής θα τεθεί και το ζήτημα αν αυτή η κανονικότητα και η ελευθερία που «αξίζουν» οι εμβολιασμένοι μπορεί να παραχωρηθεί στους θωρακισμένους έναντι του κορωνοίού πολίτες και στις επιβαρυμένες περιοχές, σε εκείνες δηλαδή που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής τήρησης. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, στις «κόκκινες περιοχές» ισχύει η νυχτερινή καραντίνα (από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) αλλά και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Στο «κόκκινο» 13 Περιφερειακές ενότητες

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως την συνέθεσαν τα μέλη της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, προκειμένου να εισηγηθεί αρμοδίως στην Πολιτική Προστασία αλλαγές στον χρωματισμό του επιδημιολογικού χάρτη.

Τα τοπικά lockdown, όπως προκύπτει πλέον, εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσο πλησιάζει ο χειμώνας και ο έλεγχος της πανδημίας θα περάσει σε νέο επίπεδο δυσκολίας.

Καρδίτσα και Σέρρες θα αποτελέσουν τη νέα προσθήκη στο κόκκινο επίπεδο, μετά την εισήγηση των Επιδημιολόγων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων. Θα αποτελέσουν τους νέους κρίκους της αλυσίδας των περιορισμών τοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα με Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και ακολούθησαν Αργολίδα και Ευρυτανία (9/9), Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα )16/9), στις Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα (23/9) και Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου. Στις 11 τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) το lockdown όλα δείχνουν πως συνεχίζεται.

protothema