«Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής»

«Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής»

Η επίσημη παρουσίαση της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής  έκθεσης «Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Παράλληλα σήμερα Σάββατο  θα πραγματοποιηθεί η σημαντική ημερίδα με τίτλο ‘1933-2008, 75 Χρόνια από την Χάρτα των Αθηνών, Ιστορία και Επικαιρότητα’ με στόχο την στοχαστική σύγχρονη κριτική αναφορά στην επιρροή της Χάρτας των Αθηνών στις εξελίξεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.
Ο Θουκυδίδης Βαλεντής υπήρξε ο οργανωτής των μαθημάτων στο ΕΜΠ στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που προσδιόρισε η «Χάρτα των Αθηνών», της οποίας μια πρώτη μορφή συζητήθηκε πριν 75 χρόνια στο συνέδριο των CIAM το 1933.
Όπως τόνισε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΑΜ κ. Δημήτρης Αντωνακάκης «είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη η υποχρέωση που αισθανόμαστε απέναντι στο Α.Π.Θ που ανέλαβε την οργάνωση, την μεταφορά και την παρουσίαση της έκθεσης «Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής»  στο Μεγάλο Αρσενάλι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός γιατί παράλληλα μας θυμίζει έναν άνθρωπο ο οποίος όχι μόνο είχε σημαντική συμβολή στην αρχιτεκτονική αλλά και στην διδασκαλία της. Ο Βαλεντής ήταν ένας από τους δασκάλους που αγάπησε, σεβάστηκε και εκτίμησε ουσιαστικά τους φοιτητές του. Ήταν πάντα προσεχτικός στον τρόπο που τους αντιμετώπιζε, αυστηρός αλλά δίκαιος  και αναγνώριζε ότι οι μεγάλες ευθύνες δεν ανήκουν στους φοιτητές αλλά στην εξουσία που θα έπρεπε να προσπαθεί και να επιχειρεί να βελτιώσει τα αρχιτεκτονικά πράγματα. Το παράδειγμα του Θουκυδίδη Βαλεντή θα πρεπε να υιοθετήσουμε ώστε να αντιμετωπίζουμε τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις».
Στην σημαντικότητα της έκθεσης και της σημερινής ημερίδας αναφέρθηκαν επίσης ο κ. Σπύρος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Σχολής Αρχιτεκτόνων  Ε.Μ.Π., ο κ. Νίκος Καλογήρου , πρόεδρος τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Ε.Μ.Π ο οποίος ανέλαβε όλη την ευθύνη της ημερίδας.
Την έκθεση και την ημερίδα στα Χανιά συνδιοργανώνουν με το ΚΑΜ, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Κρήτης με την υποστήριξη του Κέντρου Γκαίτε Χανίων.
Η είσοδος στις εργασίες της ημερίδας είναι ελεύθερη.  Ε.Φ.