Κρήτη: Αναζητούν τη δικαίωση για τον 26χρονο Νίκο

Κρήτη: Αναζητούν τη δικαίωση για τον 26χρονο Νίκο

Η οικογένεια ζητά να υπάρξει πλήρη διερεύνηση και ανάδειξη των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκε τόσο πρόωρα και άδικα ο Νίκος και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην μνήμη του.

Στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα Ρόδου βρίσκεται η δικογραφία για το τραγικό περιστατικό θανάτου του 26χρονου κρητικού Νίκου Τζανόπουλου, ο οποίος έχασε την ζωή του σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της Ρόδου, στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, κατά τη διάρκεια καταδυτικών εργασιών. Η οικογένεια του άτυχου νέου έχει επιδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα συγκέντρωσης στοιχείων καθώς, όπως υποστηρίζεται, υπήρξαν αμέλειες και παραλείψεις που οδήγησαν το παιδί τους στο θάνατο.

Η οικογένεια ζητά να υπάρξει πλήρη διερεύνηση και ανάδειξη των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκε τόσο πρόωρα και άδικα ο Νίκος και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην μνήμη του. Κατά την πολιτική αγωγή έχουν προκύψει νέα στοιχεία στην υπό διερεύνηση υπόθεση, τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία. Μεταξύ των στοιχείων που αξιολογούνται από τις αρμόδιες Αρχές είναι ένα χειρόγραφο ημερολόγιο καταδύσεων καθώς και στοιχεία από το κινητό και τον υπολογιστή του άτυχου νέου. Επίσης έχουν προκύψει νέα δεδομένα από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Τι υποστηρίζει η πολιτική αγωγή

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κατόπιν αιτημάτων της οικογένειας, βεβαίωσε ότι η εταιρεία από το 2017 λειτουργούσε χωρίς τεχνικό ασφαλείας, υπεύθυνο για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία. Μάλιστα αναφέρεται ως αξιοσημείωτο «το γεγονός ότι η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι ενεργό μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και γνώριζε τις υποχρεώσεις των εταιρειών για πρόσληψη τεχνικών ασφαλείας, αφού αυτοί οφείλουν να διαθέτουν κυρίως δίπλωμα μηχανικού ή μηχανολόγου».

Αναφέρεται ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της Ρόδου προέβη σε έλεγχο των καταστάσεων προσωπικού που είχε υποβάλει η συγκεκριμένη εταιρεία, κατόπιν καταγγελιών της οικογένειας του νεαρού, διαπιστώνοντας παραβάσεις και σε θέματα της εργατικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, η οικογένεια του 26χρονου Νίκου, που εξ αρχής δήλωσε ότι ο άτυχος νέος εργαζόταν στην μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, εκτελώντας μεταξύ άλλων και καθήκοντα δύτη, κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές το χειρόγραφο ημερολόγιο καταγραφής των στοιχειών των καταδύσεων του στην μονάδα, καθώς και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στα προσωπικά του αντικείμενα (τηλέφωνο, υπολογιστής), από τα οποία αποδεικνύεται, όπως υποστηρίζεται, η ενασχόληση του με τις καταδυτικές εργασίες, που γίνονταν εντός της μονάδας .

Με βάση την έρευνα του πραγματογνώμονα που διόρισε η οικογένεια προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι: «την συγκεκριμένη ημέρα ο νεαρός άνδρας καταδύθηκε μόνος του, χωρίς την επίβλεψη δεύτερου δύτη ασφαλείας και βρέθηκε γαντζωμένος στα δίχτυα των ιχθυοκλωβών σε βάθος μόλις 6 μέτρων αρκετή ώρα μετά την κατάδυση του, γεγονός που πιθανότατα να είχε αποτραπεί εάν υπήρχε προσωπικό να τον επιτηρεί όπως αυτό ορίζεται εκ του νόμου». Επισημαίνεται ακόμα ότι το Λιμεναρχείο Ρόδου διενήργησε έλεγχο στον τρόπο διενέργειας των καταδυτικών εργασιών στην συγκεκριμένη εταιρεία και έχει κινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κατά των υπευθύνων της εταιρείας, στις περιπτώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε η μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στην διενέργεια των καταδυτικών εργασιών, όπως αυτή ορίζεται στον υπ΄ αριθμ. 10 Γενικό Κανονισμό Λιμένος.

Η οικογένεια αναφέρει ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ο ισχυρισμός που προβάλλει η εταιρεία είναι ότι ο 26χρονος Νίκος βρέθηκε πνιγμένος στα δίχτυα επειδή έκανε το χόμπι του.

cretalive.gr