Κορωνοϊός: Όλη η αλήθεια για το αν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών

Κορωνοϊός: Όλη η αλήθεια για το αν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών

Κορωνοϊός: Όλη η αλήθεια για το αν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών
explore Chania

Η επαγρύπνηση για τον ιό δεν πρέπει να μας αποτρέπει από την απόδοση της προσοχής για τον ιό του Δυτικού Νείλου κι άλλες ασθένειες.

Το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού με το τσίμπημα των κουνουπιών, απέκλεισε κατά τη διάρκεια της τακτικής ημερήσιας ενημέρωσης ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανέφερε δεν υπάρχουν κάποια δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ιδιαίτερα από χώρες στις οποίες ο ιός έχει ήδη κάνει το πρώτο κύμα και είναι επίσης χώρες στις οποίες υπάρχει παρουσία των κουνουπιών. Αυτό είναι κάτι θετικό, αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για άλλες νόσους όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ένα δεύτερο σημείο το οποίο σχολίασε επίσης ο καθηγητής, είναι ο καλός αερισμός των χώρων και το καλοκαίρι. Αυτό ανέφερε θα είναι σημαντική παράμετρος στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

“Ελπίζουμε να παίξουν ρόλο και η θερμοκρασία και οι συνθήκες και φυσικά η χρήση σίτας που είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση επικείμενων κρουσμάτων από τον ιό του δυτικού Νείλου τα οποία αναμένουμε να εμφανιστούν την περίοδο του καλοκαιριού” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Επεσήμανε πάντως ότι δεν είναι σίγουρο για το πως θα εμφανιστεί ο ιός του δυτικού Νείλου. ‘Είναι ένας ιός που δείχνει συμπεριφορές τις οποίες δεν τις περιμένουμε και μάλιστα κατά τα προηγούμενες ένα δύο χρόνια δεν είχαμε πολλά κρούσματα. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και γι’ αυτό τον ιό” ανέφερε ο καθηγητής.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν αναιρεί η επαγρύπνηση για τον ιό την παρουσία άλλων ιών στην κοινότητα και φυσικά δεν αναιρεί την υπόλοιπη φροντίδες την υγεία μας. Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο να εκδοθούν κάποια ειδικά μετρά καθαρισμού και απολύμανσης του δικτυωτού των παράθυρα, το οποίο είναι ένα θέμα το οποίο αξίζει να συζητηθεί.

news247.gr