Και τα Χανιά στον χάρτη της μωβ μέδουσας… Πού εντοπίστηκαν και πότε (φωτο)

Και τα Χανιά στον χάρτη της μωβ μέδουσας… Πού εντοπίστηκαν και πότε (φωτο)

Παλιά γνώριμη του κόλπου των Χανίων φαίνεται πως είναι η μωβ μέδουσα «Pelagia noctiluca» που ήδη είχε κάνει την εμφάνισή της σε Χρυσή Ακτή και Αγίους Αποστόλους από τον περασμένο Ιανουάριο (Photo)

aeweb

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς οι πληθυσμοί τους έρχονται και φεύγουν με τον αέρα, συνεπώς το ότι θα εμφανιστούν μία φορά δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος αποφυγής συγκεκριμένων παραλιών.

Φωτο: Φώτης Σαμαριτάκης

Εξάλλου, «παρέα» με τις μωβ μέδουσες θα περάσουμε και το φετινό καλοκαίρι σε πολλές ελληνικές παραλίες. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα οι περισσότερες μωβ μέδουσες έχουν θεαθεί στον Σαρωνικό Κόλπο, επομένως οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν το τοξικό και επώδυνο τσίμπημα της μέδουσας «Pelagia noctiluca».

Πού έχουν εντοπιστεί μωβ μέδουσες

Να αποφύγουμε στα σίγουρα τις μωβ μέδουσες δεν μπορούμε, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες συνάντησης μαζί τους με τη βοήθεια του διαδραστικού χάρτη του οργανισμού «iNaturalist».

Μέσω σχετικών αναρτήσεων, τα μέλη του οργανισμού μας ενημερώνουν για τα… ραντεβού που είχαν με μωβ, αλλά και τα υπόλοιπα είδη μεδουσών, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας και έτσι είναι δυνατή η χαρτογράφηση των «κόκκινων» περιοχών.

Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει θεαθεί κάποια μέδουσα σε μια συγκεκριμένη παραλία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει. Αντίστοιχα, και η συνάντηση με μια μέδουσα σε κάποια άλλη ακτή δεν προϋποθέτει ότι θα βρεθείτε κι εσείς αντιμέτωποι με αυτή.

Οι «επικίνδυνες» παραλίες για άσχημες συναντήσεις

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ μέδουσες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:

  • Παραλία Καβούρι
  • Ακτή Βουλιαγμένης
  • Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
  • Παραλία Νησάκι Λαυρίου
  • Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
  • Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
  • Παραλία Βραυρώνα
  • Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί αρκετές συναντήσεις με μωβ τσούχτρες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.

zarpanews.gr