Καυτό τριήμερο με… θερμές αέριες μάζες από την Αφρική! Στα Χανιά χθες, μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Καυτό τριήμερο με… θερμές αέριες μάζες από την Αφρική! Στα Χανιά χθες, μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Καυτό τριήμερο με… θερμές αέριες μάζες από την Αφρική! Στα Χανιά χθες, μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού, το οποίο σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα κορυφωθεί την Παρασκευή 08/06.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το συγκεκριμένο κύμα ζέστης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καύσωνας, αφού η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 24 βαθμούς και στα αστικά κέντρα δεν θα ξεπεράσει τους 29 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, δεν θα λείψουν οι τοπικοί όμβροι και οι μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ιδιαίτερα την Πέμπτη 07/06/2018.

Σύμφωνα με το meteo.gr, αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών, είναι η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, οι οποίες κινούμενες ανατολικά θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αρκετές περιοχές και συγκεκριμένα την Παρασκευή 08/06 τα δυτικά και νότια τμήματα (Χάρτης 1) και βαθμιαία τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ το Σάββατο 09/06/2018 τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας (Χάρτης 2).

Βάσει των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων οι περιοχές που κατά διαστήματα θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό το κύμα ζέστης το επόμενο τριήμερο θα είναι οι παρακάτω:

Κρήτη (κυρίως κεντροβόρεια του νησιού)
Πεδινά Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας
Αργολικός κάμπος
Πεδινά Λακωνίας, Μεσσηνίας
Ηλεία – Αχαία – Αιτ/νία – Πρέβεζα – Άρτα (την Παρασκευή)
Νησιά ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου (κυρίως το Σάββατο)
Την κατάσταση θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη η αναμενόμενη μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο.

Ανάσα δροσιάς αναμένεται από το Σάββατο, πρώτα από τα δυτικά και βόρεια, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί σε όλη την Ελλάδα από την Κυριακή.

Μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 06/06/2018

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν για μία ακόμη ημέρα στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 06/06/2018. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Λάρισα 36.6 βαθμοί, Άργος, Χαλκίδα και Χανιά (Ακρωτήρι) 36.3 βαθμοί, Κρανίδι 36.2 βαθμοί, Ποταμοί Ρεθύμνου 35.9 βαθμοί και Τακτικούπολη 35.7 βαθμοί Κελσίου.

zarpanews.gr