Η βεντέτα των Χανίων με τους 140 νεκρούς που έκλεισε με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη (video)

Η βεντέτα των Χανίων με τους 140 νεκρούς που έκλεισε με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη (video)

Η απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, σε ηλικία 92 ετών (δείτε εδώ), επανέφερε στην επικαιρότητα τη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή από όλες τις βεντέτες της Κρήτης που “έκλεισε” με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη βεντέτα των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων, δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες των Χανίων.

H Κρήτη έχει βαφτεί με αίμα ουκ ολίγες φορές εξαιτίας μιας βεντέτας. Ενα αιματηρό έθιμο που περνά από γενιά σε γενιά και προκαλεί τρόμο καθώς τα θύματα είναι εκατοντάδες.

Το διπλό φονικά στα Ανώγεια το βράδυ του Σαββάτου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες καθώς πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να ανοίξει νέος κύκλος αίματος.

Στην ιστορία υπάρχουν βεντέτες που ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να ξεχαστούν εξαιτίας της σφοδρότητάς τους, του αριθμού των θυμάτων, του χρόνου που έχουν κρατήσει.

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές βεντέτες όλων των εποχών, είναι αυτή ανάμεσα των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων.

Σύμφωνα με το site Viannitika στην Κρήτη, δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες των Χανίων, ξεκίνησαν αυτή τη βεντέτα το μακρινό 1941, μέχρι το 1956 με 140 θύματα ακόμη, αρκετά από αυτά μάλιστα ήταν και νεαρής ηλικίας. Η έχθρα έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πώς ξεκίνησε

Το νησί βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή με τους Κρητικούς να πολεμούν τους Ναζί, όταν ανοίγει ένας κύκλος αίματος ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Αυτή των Σαρτζέτηδων από το χωριό Πρινέ και των Πεντάρηδων από το κοντινό χωριό, Αγία Ειρήνη.

Κανείς δεν είναι βέβαιος για τον λόγο που ξεκίνησε η βεντέτα, όμως το πιθανότερο είναι πως αφορμή υπήρξε η «ατίμωση» μιας νεαρής κοπέλας. Από εκεί και πέρα ένα ανελέητο κυνηγητό θα ξεκινήσει.

Μετά το τέλος του πολέμου και κατά την διάρκεια του εμφυλίου, το μίσος «φούντωσε» με τις δολοφονίες να είναι συνεχείς.

Το ποτήρι όμως θα ξεχειλίσει στις 28 Μαρτίου του 1948, όταν ο 14χρονος Ανδρέας Πεντάρης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στα Χανιά από τον χωροφύλακα Λευτέρη Σαρτζετάκη, που λιποτάκτησε για να εκτελέσει το «χρέος» του, παίρνοντας εκδίκηση για την δολοφονία του αδερφού του.

Ο τρόμος κυριαρχεί, και εκ τότε όποτε υπήρξε κάποιος νεκρός από την μια πλευρά, η άλλη οικογένεια βρισκόταν σε επιφυλακή.

Το 1955, 82ο θύμα θα είναι ο Απόστολος Σαρτζέτης. Εκτελείται με πέντε σφαίρες, έξω από το σπίτι του όταν τραγουδούσε μια μαντινάδα. Προς ανακούφιση όλων όμως, δράστης δεν ήταν κάποιος Πεντάρης, αλλά ένας αδερφός ενός ερωτικού του «θύματος». Οι εφημερίδες της εποχής εύχονται συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο οικογένειες και να σταματήσει να επικρατεί ο τρόμος και ο φόβος.

Η συμφιλίωση όμως δεν έρχεται, με έναν μαθητή γυμνασίου να κλείνει τον κύκλο του αίματος, τον Βαγγέλη Πεντάρη. Ο νεαρός σκοτώνει έναν διαπρεπή εκπρόσωπο της οικογένειας Σαρτζετάκη, ως εκδίκηση για τον φόνο του αδερφού του Σταμάτη. Δικάζεται αλλά αθωώνεται, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Η βεντέτα κλείνει και τυπικά το 1985. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν προτείνει για Προέδρος της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως όλοι περίμεναν. Κάνει την έκπληξη με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη για το κορυφαίο αξίωμα του πολιτεύματος μας.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος έχει συγγένεια με τους Σαρτζέτηδες, χρειάζεται 200 ψήφους για να εκλεγεί. Στην πρώτη ψηφοφορία της βουλής δεν συγκεντρώνει τους απαραίτητο αριθμό, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναζητά τους δύο βουλευτές που ψήφισαν «λευκό».

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο ήταν ο Βαγγέλης Πεντάρης, με αρκετούς να πιστεύουν ότι είναι ένας από τους «αντιφρονούντες», λόγω της έχθρας ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τον πρώην πρωθυπουργό, ότι δεν ήταν εκείνος που ψήφισε «λευκό».

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία, εκεί όπου χρειαζόταν 180 ψήφους. Η 181η ψήφος προήλθε από την οικογένεια Πενταράκη, με τον Βαγγέλη Πενταράκη να ψηφίζει έναν Σαρτζετάκη για ΠτΔ, βάζοντας και τυπικά έτσι ένας τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών.

in με πληροφορίες για το κείμενο αντλήθηκαν από: tvxs.gr, mixanitouxronou.gr, Wikipedia.org