Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί πορτραίτα…ανύπαρκτων ανθρώπων!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί πορτραίτα…ανύπαρκτων ανθρώπων!
aeweb

Πολλά τα παραδείγματα όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί ψεύτικα visuals, αλλά η ιστοσελίδα ThisPersonDoesNotExist.com αποτελεί απόδειξη ότι το πράγμα μπορεί να σοβαρέψει πολύ στο κοντινό μέλλον.

Η ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί από τον Philip Wang, προγραμματιστή της Uber, και χρησιμοποιηθεί αλγόριθμο της Nvidia για να δημιουργεί πορτραίτα ανθρώπων που….δεν υπάρχουν! Ο αλγόριθμος έχει εκπαιδευτεί με τη βοήθεια μιας τεράστιας βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει τα πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το νευρωνικό δίκτυο GAN (Generative Adversarial Network) για να δημιουργεί διαρκώς νέα πρόσωπα.

Όπως δήλωσε ο κ. Wang στην ιστοσελίδα Motherboard,

Κάθε φορά που ανανεώνεις τη σελίδα, το νευρωνικό δίκτυο δημιουργεί ένα νέο πρόσωπο από την αρχή. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να συλλάβουν πόσο καλή θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη στη σύνθεση εικόνων στο προσεχές μέλλον

Σε ό,τι αφορά τον αλγόριθμο της Nvidia, με ονομασία StyleGAN, η εταιρεία τον μετέτρεψε πρόσφατα σε open source, επομένως, έχει πρόσβαση ο καθένας για να τον δοκιμάσει ή/και να τον εξελίξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Wang ασχολήθηκε με τη δημιουργία προσώπων, παρόλα αυτά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα θέματα (π.χ. χαρακτήρες anime, γραμματοσειρές, graffiti κλπ.).

Από πλευράς δημιουργικότητας είναι ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακό, αλλά εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ορθή χρήση του. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολλές, αλλά φανταζόμαστε ότι η πρώτη εφαρμογή του θα αφορούσε την…πορνογραφία (βλ. deepfakes).

Αν ρίξετε μια ματιά στο ThisPersonDoesNotExist.com θα εκπλαγείτε με τη φυσικότητα των…ψεύτικων προσώπων.