Η συγκινητική ιστορία του Κρητικού που περπάτησε ξυπόλητος χιλιόμετρα για να εκπληρώσει ένα τάμα

Η συγκινητική ιστορία του Κρητικού που περπάτησε ξυπόλητος χιλιόμετρα για να εκπληρώσει ένα τάμα

Η συγκινητική ιστορία του Κρητικού που περπάτησε ξυπόλητος χιλιόμετρα για να εκπληρώσει ένα τάμα

Πολλοί πιστοί και φέτος στην εκκλησία της Παναγίας Αλμυρής, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μεσαράς στο Ηράκλειο.

Ειδικά στο πανηγύρι της εκκλησίας (της Αναλήψεως) εκατοντάδες πιστοί συρρέουν από όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία. Η Παναγία η Αλμυρή συνδέεται με τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες ζητούν την βοήθεια της για να συλλάβουν παιδί. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις που οι γυναίκες αυτές τρώνε κομμάτι από το καντήλι της Παναγίας για να τις βοηθήσει.

Η παράδοση λέγεται ότι ιδρύθηκε στα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια, κατά την εποχή του Αγίου Τίτου, από τον Απόστολο Παύλο, που κήρυττε τον Χριστιανισμό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. Ο άρχοντας της Φαιστού τότε οργίστηκε από την παρουσία του Παύλου και έστειλε τον γιο του να τον προκαλέσει να χτυπήσει με το ραβδί του και να βγει αλμυρό νερό. Πράγματι, με ένα χτύπημα στο βράχο, βγήκε υφάλμυρο νερό και ο γιος του άρχοντα έγινε ασκητής σε κοντινό σπήλαιο που είναι σήμερα κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Γύρω από την αλμυρή πηγή κτίστηκε ο ναός της Παναγίας.

Κάθε χρόνο εκπληρώνονται πολλά τάματα, πίσω από το κάθε ένα κρύβεται πάντα μία συγκινιτική ιστορία, όπως αυτή που διαβάζουμε στο Δια-SOS-τε τη Μεσαρά για τον πιστό ο οποίος πριν μερικά χρόνια περπάτησε χιλιόμετρα ξυπόλυτος:

“Καταγράφοντας εδώ και κάποια χρόνια την πορεία των πιστών, όλων των ηλικιών, προς την Αλμυρή, πάντα θυμάμαι με ιδιαίτερη συγκίνηση μια συγκλονιστική εικόνα που είχα καταγράψει στο παρελθόν, όταν συνάντησα, με το μεσαρίτικο ήλιο ήδη ψηλά να «καίει» τα πάντα, έναν άνδρα να βαδίζει ξυπόλυτος (!) στην πυρακτωμένη άσφαλτο, τηρώντας το τάμα που είχε κάνει στην Παναγία.

Ο φωτογραφικός φακός τον είχε «συναντήσει» στο ύψος της διασταύρωσης Καστελίου να συνεχίζει ακάθεκτος, παρά τη δυσκολία του βαδίσματος χωρίς παπούτσια, την πορεία του που είχε ξεκινήσει από τις Μοίρες.

Ασφαλώς, πίσω από τις φιγούρες των εκατοντάδων πιστών που περπατούν μέχρι την Αλμυρή, κρύβονται πολλές συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες καθώς πολλοί από αυτούς εκπλήρωναν κάποιο τάμα, ακουμπώντας, πέρα από λαμπάδες και άρτους, την ίδια την ψυχή τους στην Παναγία.

Ο άνδρας της φωτογραφίας, ο οποίος κατάγεται από χωριό της Πάνω Ρίζας και ζει σε κωμόπολη της Μεσαράς, «μοιράστηκε» μαζί μας την προσωπική του ιστορία και το δικό του τάμα προς την Παναγία την Αλμυρή, να περπατήσει μέχρι τη χάρη της, χωρίς παπούτσια, παραμονή της γιορτής της: Όταν η γυναίκα του ήταν έγκυος στον 4ο μήνα, οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι διέγνωσαν σοβαρότατο πρόβλημα στο κυοφορούμενο παιδί και θα έπρεπε να προχωρήσουν σε παρακέντηση και, όπως όλα έδειχναν, σε διακοπή της κύησης.

Στην απελπισία και την απόγνωση που του προκάλεσε η άσχημη είδηση, ο απελπισμένος άνδρας «βρήκε καταφύγιο» στην Παναγία την Αλμυρή, όπου γονατιστός, με δάκρυα στα μάτια, όπως μας αφηγήθηκε ο ίδιος, προσκύνησε την εικόνα της, ζητώντας τη βοήθεια της για να γεννηθεί γερό το παιδί του και να μην κινδυνεύσει η γυναίκα του. Όπερ και εγένετο: το παιδί -αγοράκι- γεννήθηκε υγιέστατο. Το μόνο που απέμενε ήταν η εκπλήρωση του τάματος. Η χαρά του πατέρα για το νεογέννητο βλαστάρι «έδωσε φτερά» στα πόδια του να καλύψουν μια σημαντική απόσταση, αρκετών χιλιομέτρων, χωρίς να υπολογίσει τον καυτό ήλιο και την «καιόμενη» άσφαλτο, για να πάει να ευχαριστήσει την Παναγιά…”

Η συγκινητική ιστορία του Κρητικού που περπάτησε ξυπόλητος χιλιόμετρα για να εκπληρώσει ένα τάμα

zarpanews.gr