Η σημασία των μονάδων πλήμνης στα αυτοκίνητα

Η σημασία των μονάδων πλήμνης στα αυτοκίνητα

Η μονάδα πλήμνης είναι μια συσκευή που παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη ενός αυτοκινήτου από τους τροχούς και ενσωματώνει τα ρουλεμάν και τα γύρω εξαρτήματα. Υπάρχει ένας τύπος μονάδας πλήμνης που περιστρέφεται ομαλά ενώ υποστηρίζει το βάρος του οχήματος και ένας άλλος τύπος που μεταδίδει την κινητήρια δύναμη από τον κινητήρα στον τροχό.

Τι είναι η πλήμνη τροχού αυτοκινήτου και σε τι χρησιμεύει;

Η πλήμνη τροχού αυτοκινήτου είναι μια συσκευή που βοηθά στη στήριξη του βάρους του αυτοκινήτου και στη διατήρηση της ομαλής περιστροφής των τροχών. Υπάρχουν δύο τύποι μονάδων πλήμνης: ένας τύπος που περιστρέφεται ομαλά και υποστηρίζει το βάρος του οχήματος και ένας άλλος τύπος που μεταδίδει την κινητήρια δύναμη από τον κινητήρα στον τροχό. Ο τελευταίος τύπος είναι γνωστός ως κόμβος συστήματος μετάδοσης κίνησης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, και οι δύο τύποι κόμβων παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία ενός αυτοκινήτου.

Τι κάνει μια πλήμνη τροχού;

Η πλήμνη του τροχού του αυτοκινήτου είναι ένα κρίσιμο εξάρτημα που κρατά τον τροχό προσκολλημένο στο όχημα και του επιτρέπει να στρίβει ελεύθερα. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να οδηγείτε με ασφάλεια το αυτοκίνητό σας. Η πλήμνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης (ABS) και στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) του αυτοκινήτου σας. Χωρίς έναν κόμβο που λειτουργεί σωστά, το αυτοκίνητό σας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Τύποι ρουλεμάν πλήμνης;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ρουλεμάν πλήμνης: ο τύπος σφαιρών και ο τύπος κυλίνδρου. Ο τύπος μπάλας περιλαμβάνει GEN 1, GEN 2 και GEN 3, ενώ ο τύπος κυλίνδρου έχει μόνο GEN 1 και GEN 2. Τα ρουλεμάν ταξινομούνται περαιτέρω ανάλογα με την εφαρμογή τους, με μερικά να είναι σχεδιασμένα για κινητήριους τροχούς και άλλα για μη κινούμενους τροχούς .

Ένα ρουλεμάν πλήμνης αποτελείται συνήθως από έναν εσωτερικό δακτύλιο, έναν εξωτερικό δακτύλιο, μπάλες, κλουβί και σφράγιση. Ο εσωτερικός δακτύλιος τοποθετείται συνήθως στην πλήμνη του τροχού του αυτοκινήτου, ενώ ο εξωτερικός στον άξονα. Οι μπάλες κάθονται ανάμεσα στους δύο δακτυλίους και βοηθούν στη μείωση της τριβής. Το κλουβί συγκρατεί τις μπάλες στη θέση τους και η σφράγιση βοηθά στην αποφυγή βρωμιάς και υπολειμμάτων.

Τα σφαιρικά ρουλεμάν κυλίνδρων είναι ένας ειδικός τύπος ρουλεμάν πλήμνης που έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα φορτίου από άλλους τύπους. Συχνά χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές βαρέως τύπου, όπως εξοπλισμός κατασκευών ή γεωργικά μηχανήματα.

Τι είναι ένα ρουλεμάν πλήμνης;

Το ρουλεμάν πλήμνης είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διεύθυνσης που συμβάλλει στην ασφαλή οδήγηση και το χειρισμό του οχήματός σας. Ονομάζεται επίσης συγκρότημα πλήμνης τροχού και αποτελείται από έναν κεντρικό άξονα στον οποίο προσαρμόζεται ο τροχός, καθώς και από ρουλεμάν και άλλα εξαρτήματα που επιτρέπουν την ομαλή περιστροφή του τροχού. Χωρίς ένα ρουλεμάν πλήμνης που λειτουργεί σωστά, το όχημά σας θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν ένα ρουλεμάν πλήμνης έχει παρουσιάσει βλάβη;

Εάν παρατηρήσετε έναν θόρυβο λείανσης ή τριψίματος που προέρχεται από τον τροχό ή το ελαστικό σας, λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να προκαλείται από ένα κακό ρουλεμάν τροχού—ειδικά εάν ο θόρυβος γίνεται πιο δυνατός καθώς το όχημα επιταχύνει. Το πιο κοινό και πιο εύκολα αναγνωρίσιμο σύμπτωμα ενός κακού ρουλεμάν τροχού είναι ένα ακουστό.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε επίσης. Εάν αισθάνεστε κραδασμούς στο τιμόνι ή στο πάτωμα κατά την οδήγηση, αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημάδι ότι τα ρουλεμάν των τροχών σας δεν πάνε καλά. Επιπλέον, εάν παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητό σας τραβάει προς τη μία πλευρά ενώ οδηγείτε, αυτό θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει πρόβλημα με τα ρουλεμάν των τροχών.

Εάν υποψιάζεστε ότι τα ρουλεμάν των τροχών σας μπορεί να είναι χαλασμένα, είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας μηχανικός το συντομότερο δυνατό. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, τα κακά ρουλεμάν των τροχών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο αυτοκίνητό σας και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε ατύχημα.

Τι συμβαίνει εάν το ρουλεμάν πλήμνης δεν αντικατασταθεί;

Εάν το ρουλεμάν του τροχού σας παρουσιάσει βλάβη, μπορεί να προκαλέσει το σταμάτημα του τροχού ενώ οδηγείτε ή ακόμη και την πτώση του. Τουλάχιστον, πριν πέσει ένας τροχός, ένα αποτυχημένο ρουλεμάν τροχού μπορεί/θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στο όχημά σας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να τα παρακολουθείτε και να τα συντηρείτε. Αν δεν αντικαταστήσετε ένα χαλασμένο ρουλεμάν τροχού, κινδυνεύετε να προκαλέσετε ζημιά στην ανάρτηση, τους τροχούς και τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο τροχός μπορεί να αποκολληθεί εντελώς από το όχημα ενώ οδηγείτε, οδηγώντας σε ένα επικίνδυνο ατύχημα. Εάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι το ρουλεμάν του τροχού σας μπορεί να έχει βλάβη, μην καθυστερείτε να το ελέγξετε και να το αντικαταστήσετε εάν είναι απαραίτητο.

Πόσο καιρό μπορώ να οδηγήσω με ελαττωματικό ρουλεμάν πλήμνης;

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι ότι το ρουλεμάν του τροχού σας αστοχεί, είναι σημαντικό να μην υπερβείτε τα 500 μίλια πριν το επισκευάσετε. Ένα χαλασμένο ρουλεμάν τροχού μπορεί να κάνει την οδήγηση πιο δύσκολη και, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιά. Ωστόσο, με ένα υψηλής ποιότητας ρουλεμάν τροχού, μπορείτε συνήθως να οδηγείτε για άλλα 1000 μίλια χωρίς προβλήματα. Επομένως, εάν έχετε ποτέ αμφιβολίες, είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να ελέγξετε το όχημά σας το συντομότερο δυνατό.

Τι συμβαίνει εάν το ρουλεμάν της πλήμνης βουίζει;

Το ρουλεμάν της πλήμνης είναι βασικό στοιχείο της ανάρτησης του οχήματός σας και αν αρχίσει να κάνει θόρυβο, είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Η πιο συνηθισμένη αιτία ενός θορυβώδους ρουλεμάν είναι η μόλυνση, η οποία καταστρέφει τις αυλακώσεις του ρουλεμάν, προκαλώντας αναπήδηση ή κουδουνίστρα των στοιχείων κύλισης. Η μόνη λύση σε ένα θορυβώδες ρουλεμάν είναι η αντικατάσταση του ρουλεμάν. Η εφαρμογή λίπους θα καλύψει μόνο το πρόβλημα και τελικά ο θόρυβος θα επανέλθει. Επομένως, εάν ακούτε ένα βουητό με ρουλεμάν πλήμνης, μην το αγνοήσετε – ελέγξτε το από έναν εξειδικευμένο μηχανικό το συντομότερο δυνατό.
πηγές πληροφοριών:

https://www.antallaktikaexartimata.gr/exartimaton-aftokiniton/plimni-trochoy.html

https://infoservice.com.gr/player/o-mpilioforos-kai-i-leitourgia-tou/